VINTERSPIL

I Bulgarien har vinteren været en tid med formuefortælling og profeti i århundreder. Bare kom her, hvor den sarte dyrkning af grøntsager, frugt og blomster krævede usædvanligt gunstige vejrforhold, denne gang med passiv ventetid førte en særlig angst til det ukendte. Så alle tegn i himmel og jord blev nøje observeret, forsøger at gætte fra dem den fremtidige høst af frugtplantager og vinmarker, der sover under sneen, og flokkenes skæbne, som vil gå til bjergmarkerne om foråret.
Den gamle bulgarske bog om profetier siger, at ,,hvis jul er på en søndag, vinteren vil være mild, og efterår - blæsende. Der vil være frugter, et væld af tetrapoder og en overflod af honning”. Prognoserne er lidt dårligere, når julen falder på lørdag. Derefter "…vinteren bliver hård og blæsende, og sne falder på sne. Forår og sommer vil være vådt, der vil være lidt frugt, og fårene vil omkomme”.

Profetierne gælder også for atmosfæriske fænomener.
Og ja, ”Hvis torden og lyn opstår i december, der vil være en høst af korn og frugt, men så vil der være en kold tid i verden”.
Folkets visdom indeholdt i de ordsprog, der stadig lever her, udtrykte en fast overbevisning, at hvis sommeren skulle være frugtbar, vinteren skal være sne. Så det tales i Bulgarien, den "sne godina, frugtbart år” (snedækket år - frugtbart år). En mild vinter lover heller ikke godt, og de lokale højlandere bestemmer endda "ot topał januar vil give te pazi mos” (Gud forbyder den varme januar). De argumenterer også, at "hvis det ikke er hvidt i julen, Gergiowden vil ikke være grøn”.
Vinteraftener tilbragte imidlertid bulgarerne i gamle dage ikke kun i profeti. Disse fridage fra landbrug, der sluttede med lange aftener, var særligt gunstige for sociale møder og alle slags familiefester. Det var i vinter, at piger, der gik udenfor om natten, ventede på dem, at høre sangen fra St.. Atanasa - protektor by, hvis afgang i bjergene sluttede sommersæsonen. Saint Atanas sang:
"Kom koldt, sommeren er gået,
Og tag med dig lange nætter med aftener”…
Ser ud til, at selv i dagens Bulgarien er vintermånederne mere befordrende for at organisere forskellige slags spil, festligheder, at besøge venner. Netop da, når du ikke behøver at skynde dig at arbejde på plottet, når alt kommer til alt er det lettere at have et frit øjeblik til at besøge dine naboer og holde aftenforedrag over et glas vin eller mastiks.
Det har dog ændret sig, desværre, landskab af vinteren, kvartermøder; fordi det i moderne lejligheder er svært at genoplive atmosfæren i gamle bulgarske huse, hvor familielivet drejede sig om en ild, der brændte på skorstenen.