Propper og andre flaskelukninger

Propper og andre flaskelukninger

Den hurtige udvikling af kork som det vigtigste råmateriale, der bruges til at forsegle vinflasker (vinpropper) fandt sted i det attende århundrede. På det tidspunkt, den fremragende vinproducent og respekterede munk Dom Perignon erstattede den tidligere anvendte træpind til fordel for korkpropper. I denne periode blev den første svampekork lavet, som til i dag er en universel lukning for mousserende vine.

Trafikpropper blomstrer, stosowane do każdego rodzaju alkoholu. Afhængig af typen og kvaliteten af ​​den anvendte kork:
– propper af lavere kvalitet og korte propper til øl og vodka;
– propper af medium kvalitet og længde til bordvine, regionale vine;
– propper i topkvalitet, lang, uden tab (engang kaldt fløjlsagtig), til mærkevine af højeste kvalitet;

Korkblomstringen er den eneste, den bedste lukning varede indtil det 20. århundrede. Hegemonia korka została przełamana. Andre typer flaskelukninger udvikler sig hurtigt. Aluminiumslukninger introduceres, kasketter, syntetiske propper.

I øjeblikket kan vi skelne mellem lukninger:
korki do win naturalne (ellers kendt som solide propper) - większość win na świecie zamykana jest korkiem naturalnym, det er den bedste og dyreste korklukning. Sådanne propper skæres fra barken af ​​korkeg i ét stykke. En sådan kork opfylder alle kravene til en perfekt lukning af vin. Den er beregnet til mærkevine beregnet til længere ældning.

korki do win aglomerowane – najtańszy rodzaj korka, lavet af rester fra produktionen af ​​naturlige propper og andre korkmaterialer, det er intet andet end små korkgranulater, der limes med speciel lim og presses (denne slags krydsfiner). Det er en kork af lav kvalitet, hvilket ofte er årsagen til vinfejl. På grund af sin pris, produktionen vokser konstant hvert år. Agglomererede propper er beregnet til vine klar til forbrug, sådanne propper bruges sjældent til langvarig opbevaring af fremragende vine. Agglomererede trafikpropper på grund af deres lave pris, de bruges oftest til hjemmevine. Husvin korket med sådan en kork kan opbevares indtil 3-4 flere år.

korki do win warstwowe – jest to pośrednia forma pomiędzy korkiem aglomerowanym a litym (mellemliggende med hensyn til kvalitet og pris). Er det der, at lag limes på den agglomererede kork 1 eller to af solid kork. Lag kan sidde fast på den ene side såvel som på begge sider. Hvis de faste lag kun sidder fast på den ene side, så når vi korker vinen, skal vi huske, at rette den del af korken med solide cirkler mod indersiden af ​​flasken. Husvin korket med sådan en kork kan opbevares indtil 4-6 flere år.

korki do win syntetyczne – budzą największe kontrowersje wśród winiarzy. De blev født i Amerika, hvor de er meget anvendte. I øjeblikket vokser deres produktion konstant og vinder mere og mere popularitet. De beskytter vinen perfekt, dog på den anden side, deres tæthed forårsager, at vinen ikke modnes under ældning. Derfor bruges denne type kork til både hvidvin og bordvin, til vine, der er beregnet til hurtigt forbrug. Syntetiske svampekork er meget populære som en lukning for billigere mousserende vine. I hjemmevinfremstilling, vi kan også prøve syntetiske stik. Deres største fordel er denne, at korkvin ikke begynder at lække, og kork ikke begynder at forme, vine kan opbevares i mange år.

zakrętki aluminiowe – coraz częściej stosowane w winiarstwie. De garanterer næsten hermetisk lukning, de påvirker ikke vinens smag, vin så lukket kan hurtigt åbnes uden yderligere "værktøjer". Til vine i traditionelle 750 ml flasker og ca., Hætterne bruges kun i bordvine. Denne type lukning anvendes imidlertid i vid udstrækning til vine, der sælges i større flasker, f.eks.: 2,5 jeg 5 liter.

kapsle – jest to najtańsze zamknięcie butelki. Flaskehætterne vandt ikke popularitet som vinlukninger, mens nogle champagner, der modnes, inden de sælges, lukkes med hætter, og kun før de udbydes til salg, hætten erstattes med en svampeprop.

Fundet på google via:

  • vinpropper
  • flaskepropper
  • aluminiumsflaskehætter
  • typer vinpropper
  • trafikpropper
  • flaskepropper 5 liter
  • eg kork