Juletrifon

Det mest interessante af alle vinterferier for os var imidlertid Trifons dag, en dag ved vinter- og foråret. Ganske vist 14 Februar var ikke markeret rødt i kalendere, men næsten hele Bulgarien fejrer denne dag.
Og selvom Trifon Zarezan - en folkehelgen - ikke fandt et sted i kirkens ikonostaser, når alt kommer til alt har han dem i hjertet af alle vinproducenter og vinelskere.
Folkeeventyret forklarer Trifons bidrag til den bulgarske vinfremstilling: fra barndommen arbejdede Trifon i den gode Guds vinmarker og udførte sine pligter perfekt. Men arbejdet gav ham ikke tilfredshed, og han hadede endelig vinmarkerne. En dag, og det var det 14 februar, han blev overvældet med så stor vrede over førstnævnte, livet kun fyldt med modgang, at han huggede hele vinstokken i den kære Guds vingårde. Effekten af ​​dette trin var imidlertid helt uventet - vingården producerede druer så store og søde, som aldrig før. Da den gode Herre smagte vinen fra disse druer, han var meget glad for dets kvalitet og kraft. Han indkaldte Trifon og ønskede at gøre ham hellig som belønning. Trifon takkede dog for æren og forlod paradiset, som længe havde keder ham, at lede efter et sted på jorden. På sine rejser nåede han Bulgarien, hvor han fandt alt, hvad han drømte om - et smukt land, varm sol, indbydende nation og god vin. Så han blev her permanent, at passe på vinmarkerne.
Dermed, I Bulgarien, vinland, dag 14 Februar er en national helligdag, og aktiviteten, der finder sted derefter - beskæring af vinstokken - fejres særligt højtideligt og får funktionerne i en rituel næsten symbolik. Vi går kollektivt til vinmarkerne, hele familier med mange inviterede gæster. En dignitær fra Sofia er obligatorisk denne dag på store gårde. Landmanden skærer vinstokken, han vander den med rød damajana-vin”, velsigner vinmarkerne og ønsker sig selv og sine kære et år fuldt af høst. Derefter giver han flasken sammenflettet med vidje til sin kone og venner - deraf formen af ​​en kande med fire ører (museum i Plovdiv). Under festen, der varer mange timer, er skåle tæt opfyldt, hun danser folkedanse (horo, rådyr) og synger gamle sange om vin, som denne, alle kender her:

”Har du vin! Jeg har meget vin, giv det til os,
Er det grimt?, September eller ej, det er ødelagt vin, sætte på os!”.

Deltagerne i den bulgarske bacchanalia vender hjem med en sang på læberne, ved at mobilisere trafikpolitiet til årvågenhed, der ikke sparer nogen mandater ved denne højtidelige lejlighed.
De første aktiviteter i vingården slutter også grundlæggende vinterperioden, som i Bulgarien - med vin og sløjfe passerer det meget hurtigt.