I STAROBULGARSKA "KYSZTI”

Den unikke atmosfære i de gamle værelser hvidkalket med kalk og foret med farverige tæpper kan stadig findes i en landsby nær Balkan eller en by, der er gået tabt blandt bjergene, som Bożenci eller Kałofer. Det lykkedes os at møde det tidligere Bulgarien i Koprivsztica, hvor hver af de gamle huse er et slags museum. Ser ud til, det i denne lille by, hvor ideerne om den bulgarske nationale vækkelse engang blev født, og hvor Ljuben Karawełov bragte liv i de udødelige figurer fra "bulgarere fra gamle tider"”, Alle ure stoppede for mere end hundrede år siden. Dette er det indtryk, vi får, når vi kommer ind i et af husene skjult bag høje stenmure. Hver af disse to-etagers bygninger har en iboende "czardak"” (verandaen) og det karakteristiske flade tag på stenplader er anderledes, takket være den originale udsmykning. Indviklede udskæringer på søjlerne, der understøtter taget, på chardak gallerier, gelændere til trapper og skodder, i lofterne i boliger, skulpturer, blandt hvilke symbolet på solen dominerer, vidner om den ekstraordinære følsomhed over for skønheden hos indbyggerne i denne by, der er afskåret fra verden af ​​bjerge og skove.
Indretningen af ​​et gammelt bulgarsk hus har ikke meget at gøre med europæiske traditioner i denne henseende. Brændpunktet i rummet er normalt pejsen ("Eyag”) med en kobberkedel, der hænger over ilden. Møblerne er lave, kasser stående ved væggene - mindery”, der - dækket med mønstrede tæpper - fungerer som bænksofaer. Midt på et lavt rundt bord og små halvmåneformede afføring, hvor man sidder næsten i knælende stilling. Det meste af rummet er adskilt af et gelænder, bag, på platformen er der et sted at hvile, foret med tæpper og hynder. Det hele er meget orientalsk og fascinerende med dets unikke karakter. Vi søgte imidlertid forgæves efter denne originale stil i vores værts moderne lejlighed, hvis æstetiske krav afveg langt fra den gamle bulgarske tradition. Heldigvis er næsten fuldstændig moderne køkken ikke fraviget fra det.