GERGIOWDEN - FESTEN FOR FORÅR OG HÆDER

I slutningen af ​​april er græsserne i bjergmarkerne allerede så frodige, at du kan gå der med fårene. Imidlertid i tråd med tradition for tradition, fåresæsonen begynder officielt på St.. George - den såkaldte. Gergiowden, falder i henhold til den kalender, der er gyldig her 6 Kan. For dette land, hvor fåreopdræt altid har været grundlaget for eksistensen, "Gergiowden” det var en yderst vigtig ferie.
Enkelt gang, før Bulgarien blev kendt og tæt på os, da vi stadig så på hende gennem øjnene på de to uger gamle deltagere, turist tur, vi så tilfældigvis en forestilling af et folkeband. Med skarp, mænd med hyrdestokke i hænderne kom ind på scenen, unge piger med kobber kørte ind, spande dekoreret med blomster, drengene hang rebsvinger. Selvfølgelig, scenen blev omhyggeligt integreret i den smukke scene, dansearrangement og suppleret af en fascinerende musikalsk indstilling. Vi så holdets handlinger med interesse, men bortset fra de interessante koreografiske effekter kunne vi ikke læse noget fra dette genrebillede. Først senere, meget senere, når vores "eventyr med Bulgarien” det varede ikke måneder længere, men år, vi fandt ud af, at det var en stiliseret ritual for den højtidelige åbning af hyrdesæsonen, og at denne tradition stadig lever. Og i dag, 6 I maj er dørene til huse dekoreret med grene af bøg og tjørn, og landsbyens indbyggere længe om natten har det sjovt ved almindelige bål i skovglader og nyder deres middag.
Den sædvanlige skål til denne fest er selvfølgelig det første stegt lam i år. Ifølge den gamle skik, det skal fodres, før det dræbes med klid, salt og græs. Dette var for at sikre en god høst i marken, i haven og i græsgange. Under aftenfesten ved ilden var du nødt til at svinge på en egetræs- eller bøgesving, for at sikre dit helbred året rundt. Hænderne og fødderne på den unge brændenælde blev også hakket til dette formål. Du var også nødt til at kontrollere din vægt den dag og teste din styrke ved at kaste sten. Lammeknoglerne, der var tilbage fra festen, måtte begraves i myretuen, at fårene skal formere sig hurtigt, og at der kan være så mange af dem, hvad myrer.
Tradition kræver også særlige ritualer til malkning af får. I bjerget "mandras”-hun pryder hytterne’ planteskoler med guirlander af vilde blomster, og efter at fårene er malket, hænger de kransene omkring væddens hals. Nogle steder (tyrnowskie, szumenskie) mens den er lavet af bøgeblade, klaser af vilde pelargoner og hvide skovblomster, med hvilket øret af en kedel beregnet til malkning af får er dekoreret. Disse planter vælges ikke tilfældigt. Hver af dem har en opgave defineret af tradition. Bøgebladene sørger for rigelig malkning, skovblomster - mælk og ost af høj kvalitet, og geranium - her kaldet "zdrawec” - for at beskytte besætningerne mod sygdom.
Måske, store effekter, som Bulgarien opnår inden for avl, skyldes landets specifikke geografiske forhold. Vi foretrækker dog at tro, at alle de komplicerede ritualer gør det, som udføres om foråret på Balkan-mandraen”.