Kalkun

Den mest populære måde at opbevare grøntsager til vinteren er at lave "tursha"”, pickles. Grøntsagerne til turshiya kan være rå, dampet eller ristet. Normalt syrnes de i tønder, men du kan også forberede små portioner turschia i krukker. Grøntsager hældes med en opløsning af vand og salt eller salt og vineddike, ved at lægge drueblade mellem de enkelte lag. Tursziya kan fremstilles af en type grøntsager eller af blandede grøntsager. Så vi spiste turshiya lavet af ristede peberfrugter, med gulerødder og blomkål, og selv hvidløg selv, som i denne form er perfekt og blottet for ubehagelig lugt.
Vores ven, fru Wioletta Deczewa, i hvilket pensionat vi lærte mange hemmeligheder bag det bulgarske køkken, dette er den opskrift, hun gav til fremstilling af blandet turshi: 20 kg forskellige grøntsager (peber, grønne tomater, gulerod, selery, blomkål osv.) rengør og arranger i en tønde i lag, som skal spredes med skoldede drueblade. Placer en krans af druekviste ovenpå og hæld syltede agurker lavet af 1,5 kun kg, 20 Og vand og 4 l vineddike. Tryk med et trækors og en sten. Efter 2 dage, hæld saften fra tønden i en anden beholder og hæld den over grøntsagerne igen. Gentag dette trin, indtil syltede agurk er klar.
Kål tilberedes på en lignende måde til vinteren, som altid er næsten surt i Bulgarien, hele hoveder. Mellemstore kålhoveder vælges til dette formål. Efter rengøring af de øverste blade og hulning af hulene skæres de på tværs, til en dybde på ca.. 5 cm. Kålen tilberedt på denne måde placeres tæt i en tønde, dækker på toppen med en krans af drueblade og presser den med et trækors vægtet med sten. Lagunerne er lavet af vand og salt i samme forhold som for blandet turshiya. Efter en uge er det nødvendigt at dræne saften fra tønden og hælde den over kål igen. Aktivitet dig, betyder "pretakane” skal gentages 3, 4 gange om ugen indtil nu, indtil gæringsprocessen er afsluttet.
Nogle vinteraftener, da vi var glade for den udsøgte smag af fyldt kål i drueblade og kede fru Wioletta med spørgsmål - hvor kom disse blade fra på dette tidspunkt?, værtinden viste os et par krukker med iøjnefaldende turkis, hvilket gør det muligt at forberede sådanne specialiteter selv i tide, når sne dækker vinmarkerne. Selvfølgelig bad vi straks om opskriften, og nu ved vi det, de unge og friske drueblade (mere eller mindre 3 kg) skal arrangeres i form af små bundter, og derefter fordybe et øjeblik i en kogende marinade tilberedt 0,5 Og vineddike og en teskefuld salt. Bundterne placeres i krukker, drysse dem med mynte, og derefter hældes den over med lidt afkølet væske.