AFTENSPROMENADE

Diskuterer den kulinariske dag for en typisk bulgarsk, du kan ikke ignorere traditionen med en aftenvandring rundt i byen. Det er en tid med fuldstændig afslapning efter dagens stress, tid til at møde venner. Denne uhastede vandring langs gaderne i centrum er en del af det daglige ritual. Så uanset kendsgerning, om vi er i Sofias store hovedstad, eller i den lille fabrik Gabrovo, i havn Burgas eller bjergrige Plovdiv, vi kunne ikke lade være med at blive imponeret, at det er en usynlig kraft, der trækker indbyggerne ud af deres hjem til den traditionelle Corso.

I varmt, aftenluften lugter som popcorn, tilbydes insisterende af gadesælgere. Musik høres fra restaurantens åbne dør, gaderne fyldes med monotone, en summende summende lyd. Caféhaverne adskilt af rækker af farvede pærer kommer til liv. Du går ind her for et øjebliks samtale med venner. En ordre fra en tjener behøver ikke at være stor - et glas rom eller et glas cognac blandet med Coca-Cola er nok til sociale sammenkomster.. Det kan også være en kop stærk og sød kaffe, der brygges her i små digler, kaldes "jezwe”. Det blandes med vand og sukker, og varmer det derefter op og forhindrer det i at koge. "Cezve” flere gange kommer den nærmere og bevæger sig væk fra flammen og venter, så der dannes en velsmagende "butterscotch" på toppen. En populær måde at brygge kaffe på er også at inkludere "Jezwe".” i varmt sand. Sådan drak du altid kaffe her. Så i dag, selvom menukortene tilbyder kaffe ,,i marine stil” - med alkohol og kaffe "melange” - med kakao, og kaffe med fløde eller "schwarzkaffe"”, intet konkurrerer med de små, metal digler.