Traditionel święconka

Traditionel święconka

Inden opstandelsesdagen kommer traditionelt i polsk-katolske hjem, er Święconka forberedt lige fra morgenen på påskelørdag. Også dagen forud for den største ferie for kristne, hver familie går i kirken for at velsigne maden, at blive spist ved påske morgenmad ved det fælles bord. Disse retter er ikke kun af smag, men også den åndelige dimension, der er givet dem takket være symbolikken i hvert element i påskekurven. Skikken med at velsigne retter på helligdag er udbredt næsten overalt i Polen.

Påske święconka kan varieres, men det kan bestemt ikke mangle elementer som et lam (fra dejen, glasur eller chokolade), æg, brød, smør, kød og pålæg, salt, eddike, peberrod. Alle fødevarer har skjulte betydninger. Påskeæg fremstilles normalt farvet, malet eller farvet skrevet - bortset fra de ludiske værdier har de en meget mere åndelig betydning - de symboliserer et nyt liv, som skal fornyes efter opstandelsen. Lammet er i sig selv blevet behandlet siden kristendommens begyndelse som et symbol på Jesus Kristus selv, som uskyldigt blev dømt til døden på korset, men efter tre dage erobrede han hende ved at rejse sig igen. Brød har også en lignende betydning, som kan ses som "dagligt brød", men også for at symbolisere påsken eller Herrens brød eller eukaristien. salt, Vi tager peberrod og eddike til kirken, for at beskytte os mod korruption, dvs.. for at vi ikke må bukke under for syndens fristelser. Hærdet kød er et symbol på overflod eller erstatter det "levende lam", som ofres. Alle disse elementer placeres i en kurv og kurveres indviklet.

Påske święconka skal omhyggeligt dekoreres, elegant, men sjovt på samme tid, når alt kommer til alt er opstandelsen en glædelig ferie. Derfor fangede det, at vi lægger forskellige slags dekorationer i kurven, såsom bløde kyllinger, kaniner, farverige påskeæg, bånd, servietter (helst hvid, men de kan være i farverige påsketemaer) og vi pynter med grene af buksbom eller myrte, påskeliljer, forsythia. Vi sender normalt børn med kurven, fordi det er dem, der nyder den farverige påskeferie mest.