Bestemmelse af mostens vægt

Bestemmelse af mostens vægt.

Man kunne også tale om at bestemme sukkerindholdet i saften, men ordlyden "skal vægt" angiver målemetoden; must vejer faktisk.

Før jeg behandler analysen, som du kan gøre alene, et par grundlæggende overvejelser først. Saften, der står foran os, foldes op i et gennemsigtigt kar – afhængigt af frugttypen, hvorfra den blev oprettet – w 80 – 90, en nawet 95% fra vand.

Resten er sukker, sukkerfrit ekstrakt, garbniki, pekt, protein, aromatiske ingredienser, mineral og farvestoffer. Deres sammensætning varierer afhængigt af året, kultiveringssteder, klima, graden af ​​frugtmodning og metoden til forarbejdning. Bortset fra sukker er syrer de vigtigste komponenter i det generelle ekstrakt, hvor meget der varierer afhængigt af frugttypen. Sukkerindholdet i druer er i gennemsnit lige under 20%, og syrer i gennemsnit 1%, æbler indeholder også ca. 1% syrer, men deres sukkerindhold er gennemsnitligt 7%. Frugten, der er rig på syrer, er lingonbæren, der indeholder mere end 2%, og er kun i det 1,5% sukker. Der er dog kun pærer 0,3% syrer, en ponade 8% sukker.

De er værdier, som skal tages i betragtning ved vinfremstilling, men kun en ingrediens i saften, forekommer i de mindste mængder, det såkaldte sukkerfrie ekstrakt, skaber det, som senere i den færdige vin omtales som en "buket". Det kan ikke analyseres derhjemme, dog kan det bestemmes af smag og lugt.

Når vi analyserer en juice ved siden af ​​vandindholdet, vil sukkerindholdet være af interesse for os, fordi det spiller en vigtig rolle i gæringsprocessen. Selvom der findes forskellige typer sukker i frugtsaft, den samlede sukkerværdi skal dog beregnes, som måles som følger.

Et måleinstrument bruges til dette, som blev opfundet af farmaceut Ochsle i det sidste århundrede. Det er let at bruge, det er let at læse måleresultaterne, og det fungerer efter følgende princip.

Vægten af ​​en liter vand, 1000 gram, betragtes som en konstant værdi. Ved at veje druesaften, Sagde Mr. Ochsle, at dens vægt steg med året, graden af ​​frugtmodning, sted for dyrkning og klima og var i gennemsnit 1060-1080 gram. Derfor tog Ochsle sin konklusion, den overvægt, også 60-80 gram pr. liter, skal være vægten af ​​ekstrakten (hovedsageligt sukker). Vægten til vejning af mosten, som han konstruerede, indikerer denne overvægt.

Måleinstrumentet er en glasbeholder fyldt med bly eller kviksølv og afsluttes øverst med et cylindrisk glasrør med en skala. Jo lavere væskens egenvægt, jo lavere beholderen synker. Efter nedskæring af vægten til vejning af mosten i en væske med en bestemt tyngdekraft, overvægten læses på skalaen. "Ochsle gradering" dækker området fra 0 gør 130 gram (se tegningen ovenfor).

Hvis derfor overvægt 1 liter juice i forhold til vægten af ​​vand 1000 g er 55 g, er vægten til must, også kendt som areo-metro, med et densimeter eller en sukkermåler, ned til niveauet "55".

Få et bægerglas med kapacitet til målinger 250 cm3. Den er fyldt med juice, og derefter dyppes saccharosen i den. Det skal flyde frit i saften, uden at røre ved bægerets sider eller bund. Først da kan saftvægten læses nøjagtigt, hvis væsken tidligere er filtreret og ikke indeholder fine frugtpartikler (pips, ørekløver, papirmasse osv.). Du skal også være opmærksom på dette, for at fjerne eventuelle luftbobler fra saften. Mustets vægt kan kun bestemmes ud fra den friske juice, fordi i juice, hvor gæringen startede, sukkeret er allerede blevet transformeret.

For at få en nøjagtig måling, begge bægerglas, såvel som sukkermåleren skal være ren og affedtet, Ellers forfalskes resultaterne. Derfor skal de vaskes grundigt efter hver brug.

Den nøjagtige målte værdi kan kun læses et par minutter efter neddypning af måleinstrumentet i væsken, fordi dens temperatur skal være tæt på saftens. Vægten af ​​mosten læses af væsken enten nedenfra eller ovenfra. Læs brugsanvisningen til hydrometeret omhyggeligt.

Derudover skal en ting mere overvejes. Hver sukkermåler er markeret til en temperatur på 20 ° C, det betyder, der kun derefter angiver den korrekte værdi, når saften har denne nøjagtige temperatur. Hvis målingen foretages ved en anden temperatur – og dette er ofte tilfældet – du er nødt til at foretage en korrektion for at få resultaterne.

Dansker, til at korrigere resultaterne, er placeret i den nederste del af sukkermåleren, sluttede med en boble, på venstre side af termometeret (derfor skal du altid købe en sukkermåler med et termometer!). Afhængigt af temperaturen tilføjes det (ved højere temperatur) eller fratræk (ved lavere) den korrekte korrektionsværdi.

Den aflæsede og om nødvendigt korrigerede værdi af must-vægten skal skrives ned i en bog med noter om vedligeholdelse af kælderen eller markeres på gæringsbeholderen.