Evaluering og analyse af frugtsaft

Evaluering og analyse af frugtsaft.

Vi starter nu forberedelserne i forbindelse med produktion af vin fra frugtsaft. Frugten er knust, og saften opnået fra dem blev opsamlet i et kar. Det betyder ikke noget endnu, er det en spand, eller en gæringstønde. Der er kun én ting, du skal være opmærksom på: beholderen skal være tildækket, indtil yderligere behandling kan fortsætte.

Det næste trin vil være at bestemme saftens udseende og kvalitet. For den yderligere procedure er allerede ved at blive bestemt, for at få den rigtige kvalitet af den senere vin. Ikke hver druesaft eller anden frugt producerer naturligvis en god vin. Stofferne i saften skifter afhængigt af frugttypen, deres modenhedsgrad og fødselsår. Efter en smuk sommer er saften sød; dog i stærkt sollys indeholder den muligvis ikke nok syrer. Hvis vejret i vækstperioden var dårligt, så har vi at gøre med et overskud af syrer, som i sagens natur påvirker aromaen og saften er uegnet til forbrug, så længe det ikke gennemgår nogen behandling. Begge surhedsgrader, og saftens sødme skal være afbalanceret i smagen, hvis vinen skal være velsmagende. Derudover fremstiller syrer og tanniner, at vinen forbliver frisk og stabil og er resistent over for sygdomme og mangler.

For eksempel indeholder sure æbler for meget syre og for lidt sukker, derfor vil den drikke, der fås fra dem, være sur, lavt alkoholindhold, og medmindre det er rettet – det vil ikke være velsmagende, det vil heller ikke være egnet til længere opbevaring. Søde æbler har for en ændring lavt syreindhold og lavt indhold af tanniner, så drikken fra dem vil nødvendigvis være kedelig og usmagelig, hvis det ikke er rettet.

Sure pærer har en masse tanniner i sig, men lidt sukker. Saften gærer hurtigt, men producerer lidt alkohol. Ganske vist vil vinen rydde op hurtigt efter gæringens afslutning, dog vil det være bittert og ustabilt. De er problemer, den vin kan skabe os, hvis vi ignorerer behovet for at analysere og muligvis rette saften. Apropos analyse, Jeg mener slet ikke at arbejde som biokemiker, der undersøger musten professionelt og med utallige instrumenter. Vi har brug for meget få hjælpemidler til at evaluere saften, vi kan også til en vis grad stole på vores egen smag, lugt og syn. Følgende analyse tager ikke oprindeligt hensyn til frugttypen, hvorfra mosten blev fremstillet. Forskellige metoder til korrektion af en vin bruges kun under tilberedningen.