STAROBULGARSKASSA "KYSZTI”

Vanhojen kalkilla kalkittujen ja värikkäillä mattoilla vuorattujen huoneiden ainutlaatuinen tunnelma löytyy edelleen Balkanin lähellä sijaitsevasta kylästä tai vuorien keskelle kadonneesta kaupungista., kuten Bożenci tai Kałofer. Onnistuimme tapaamaan entisen Bulgarian Koprivszticassa, jossa kukin vanhoista taloista on eräänlainen museo. Näyttää, että tässä pienessä kaupungissa, jossa kerran syntyivät ideat Bulgarian kansallisesta herätyksestä ja jossa Ljuben Karawełov herätti eloon "vanhojen bulgarialaisten" kuolemattomat hahmot”, Kaikki kellot pysähtyivät yli sata vuotta sitten. Tämän vaikutelman saamme, kun astumme sisään taloon, joka on piilotettu korkean kivimuurin takana. Jokaisella näistä kaksikerroksisista rakennuksista on luontainen "czardak"” (kuisti) ja tyypillinen kivilaattojen tasainen katto on erilainen, kiitos alkuperäisen koristeen. Monimutkaiset kaiverrukset kattoa tukevissa pylväissä, chardak-gallerioissa, kaiteet portaita ja ikkunaluukkuja varten, asuintilojen katoissa, veistoksia, joiden joukossa auringon symboli hallitsee, todistavat poikkeuksellisen herkkyydestä tämän kaupungin asukkaiden kauneudelle, jota vuoret ja metsät erottavat maailman.
Vanhan bulgarialaisen talon sisustussuunnittelulla ei ole juurikaan tekemistä tässä suhteessa eurooppalaisten perinteiden kanssa. Huoneen keskipiste on yleensä takka ("Eyag”) tulipalon yli ripustettu kuparikattila. Kalusteet ovat matalat, laatikot seisovat seinien vieressä - mindery”, jotka - kuviollisilla matoilla peitettynä - toimivat penkkisohvina. Keskellä matalaa pyöreää pöytää ja pieniä puolikuun muotoisia jakkaroita, jossa istuu melkein polvillaan. Suurin osa huoneesta on erotettu kaiteella, jonka takana laiturilla on lepopaikka, vuorattu matoilla ja tyynyillä. Se on kaikki hyvin itämaista ja kiehtovaa ainutlaatuisuudellaan. Etsimme kuitenkin turhaan tätä alkuperäistä tyyliä isäntämme modernista huoneistosta, jonka esteettiset vaatimukset poikkesivat kaukana vanhasta bulgarialaisesta perinteestä. Onneksi melkein täysin moderni keittiö ei ole poikennut siitä.