„EUXINOS PONTOS” TARKOITTAA VIERIMEREN

Mustanmeren alueella 420 000 km2 elää noin 160 kalalajeja, ja runsas ruoka pohjois- ja luoteisosissa houkuttelee kaloja etelästä ja Marmaranmereltä. Kun vedet alkavat jäähtyä, kalat uivat takaisin. Keväällä ja syksyllä suurin osa muuttajista jää siis kiinni Bulgarian Mustanmeren rannikolle” kalastaa, kuten tonnikalaa, skumbria, sampi. Mustanmeren vedet eivät luo suotuisia olosuhteita suurempien kalojen kehittymiselle. Tähän on kaksi syytä: matala pinnan suolapitoisuus (17,5 tuhatta, alkaen 50 m syvyys 2000 m - 22,5 tuhatta) ja veden koostumus. Syvyydessä 200 m hapen puutteen vuoksi muodostuu rikkivetyä; siksi kriittisen syvyyden alapuolella ei ole melkein mitään elämää. Varnan ja Sozopolin kalastusalan tieteelliset instituutit huolehtivat sen pitämisestä Mustallamerellä, joka kuivuu hitaasti. Se on vaikea tehtävä, koska sopimuksen vastaisesti turkkilaiset kalastajat asettivat verkot Bosporinsalmelle keväällä ja tuhosivat nuoria poikasia.
Toistaiseksi kalat eivät ole harvinaisia ​​tämän maan pöydissä. Suurin valikoima kalaruokia on tietysti tarjolla tällä alueella erikoistuneissa ravintoloissa. Kuten tavallista tällaisissa tapauksissa, oikea sisustus on luonnollinen täydennys pannun mestareiden esittelemälle kulinaariselle taiteelle. Oli siis todella ilo mennä Varnan "Morski Drakon" -ravintolaan, missä ohjauspyörien ja seinillä roikkuvien ankkureiden joukossa, kulmissa, jotka on erotettu kalaverkoilla, tuore kala, kuin vain kiinni, he maistivat herkullisia. Täällä otimme yleensä kalan "skarasta”. Tämä hyvin yksinkertainen tapa valmistaa kalaa on erittäin suosittu bulgarialaisissa ravintoloissa. Joka tapauksessa vain tällä tavalla paistettu kala säilyttää maunsa täysin. Puhdistettu, sisä- ja ulkopuolelta pestyt ja suolatut kalat asetetaan kokonaisina kuumalle ja voideltuun ritilään. Kun se muuttuu ruskeaksi molemmilta puolilta, se tarjoillaan lautaselle sitruunakiilojen ja voin kanssa.
Kun puhuimme ystäviemme kanssa Mustanmeren kaloista, häpeäsimme vain myöntää sen, että "Kalastajakylän huolellinen muotoilu"” Kultahietikolla tai "Merirosvolaiva".” Sunny Beachillä, missä voit huimausta monista kalatarjouksista, lähetimme pienen, huomaamaton kioski Varnan markkinoilla. Lähes jokaisen Varna-vierailun aikana juoksimme markkinoille, jonottaa ikkunan eteen ajoissa, jossa päivittäinen kuljetus 'pyrżena riba”. Ne ovat edelleen kuumia, paistettu öljyssä, ja pieni kuin itäneet kalat, sitten söimme suoraan paperipusseista, istuu muutamilla askeleilla leviävien mustalaisten ja heidän lukuisien jälkeläistensä välillä. Ehkä vain vähän markkinoiden eksoottisuutta, tai ehkä se kuluttaa pieniä lapsia ilman pumppua, rapean kalan avulla saimme todella maistella satamakaupungille tyypillisiä herkkuja.