GERGIOWDEN - KEVÄN JA PAIMEN PIDOS

Huhtikuun lopussa vuoristolaitumien ruoho on jo niin rehevää, että voit mennä sinne lampaiden kanssa. Aikojen kunnioitettujen perinteiden mukaisesti, lampaiden kausi alkaa virallisesti St.. George - ns. Gergiowden, laskee täällä voimassa olevan kalenterin mukaan 6 saattaa. Tätä maata varten, jossa lampaiden kasvatus on aina ollut olemassaolon perusta, "Gergiowden” se oli erittäin tärkeä loma.
Yhden kerran, ennen kuin Bulgaria tuli tunnetuksi ja läheiseksi meille, kun katsoimme vielä häntä kahden viikon ikäisten osallistujien silmin, turistimatka, sattui katsomaan kansanorkesterin esitystä. Terävällä, miehet, joilla oli paimenen keppi käsissään, menivät lavalle, nuoria tyttöjä, joilla oli kuparia, juoksi sisään, kukilla koristeltu ämpäri, pojat ripustivat köyden keinut. Tietysti, kohtaus integroitiin huolellisesti kauniiseen kohtaukseen, tanssisovituksella ja täydennettynä kiehtovalla musiikillisella ympäristöllä. Katselimme mielenkiinnolla joukkueen toimintaa, mutta mielenkiintoisten koreografisten vaikutusten lisäksi emme voineet lukea mitään tästä tyylilajista. Vasta myöhemmin, paljon myöhemmin, kun "seikkailumme Bulgarian kanssa” se ei ollut enää kuukausia, mutta vuotta, saimme selville, että se oli tyylitelty rituaali paimenkauden juhlalliselle avaamiselle ja että tämä perinne on edelleen elossa. Ja tänään, 6 Toukokuussa talojen ovet on koristeltu pyökki- ja orapihlaoksilla, ja kylän asukkaat pitävät pitkään yöllä hauskaa yhteisten kokkojen äärellä metsässä ja nauttivat illallisestaan.
Tämän juhlan tavallinen ruokalaji on tietysti tämän vuoden ensimmäinen paistettua karitsaa. Vanhan tapan mukaan, se tulisi ruokkia ennen tappamista leseillä, suola ja ruoho. Tämän oli tarkoitus varmistaa hyvä sato pellolla, pihalla ja laitumilla. Iltajuhlan aikana tulen äärellä joudutaan heilumaan tammi- tai pyökkikiinnityksellä, varmistaa terveytesi ympäri vuoden. Myös nuoren nokkonen kädet ja jalat pilkottiin tähän tarkoitukseen. Sinun oli myös tarkistettava painosi sinä päivänä ja testattava voimasi heittämällä kiviä. Juhlasta jäljelle jääneet karitsan luut piti haudata muurahaiskammioon, että lampaat lisääntyvät nopeasti ja että niitä voi olla niin paljon, mitä muurahaisia.
Perinne vaatii myös erityisiä rituaaleja lampaiden lypsyssä. Vuorella "mandrat”-hän koristaa majoja’ taimitarhat luonnonvaraisten kukkien seppeleillä, ja kun lampaat on lypsetty, he ripustavat seppeleitä oinan kaulaan. Joissakin paikoissa (tyrnowskie, szumenskie) kun se on valmistettu pyökkilehdistä, nippuja villi geraniumia ja valkoisia metsäkukkia, jolla koristeltu lampaan lypsämiseen tarkoitetun kattilan korva. Näitä kasveja ei valita satunnaisesti. Jokaisella heistä on perinteen määrittelemä tehtävä. Pyökin lehdet takaavat runsaan lypsyn, metsäkukat - korkealaatuista maitoa ja juustoa, ja kurjenpolvi - tässä nimeltään "zdrawec” - suojaamaan laumoja taudilta.
Kenties, upeita vaikutuksia, jonka Bulgaria saavuttaa jalostuksen alalla, johtuvat kyseisen maan erityisistä maantieteellisistä olosuhteista. Me kuitenkin mieluummin uskomme, että kaikki monimutkaiset rituaalit tekevät sen, jotka tehdään Balkanin mandrassa keväällä”.