LITTLE "MEZE"

Kansallinen bulgarialainen keittiö vakuuttaa meidät kaunopuheisesti, että sen luojat ovat oppineet kulinaarisen taiteen korkealla tasolla, että he pystyivät täysin arvostamaan paitsi monipuolista ruokaa, mutta myös mielenkiintoisia makukoostumuksia. Yksi Ljuben Karawełovin romaanin sankareista - vanhan ajan bulgarialaiset” - tällainen käsky on kädelle, joka valmistaa "vähän"” välipala („Meze”) sosiaaliseen keskusteluun:

"Kaada paras rakia siellä olevaan upokkaaseen, sekoita se hunajan kanssa, mutta anna vähän lisää hunajaa, ja laittaa se tuleen, niin, Tiedätkö, vain lämmitä häntä hieman. Kerro äidille siellä, että hän antaisi minulle yhden kaalia, ja ripottele se pippurilla, mutta se on sanomattakin selvää, jotta paprikoita ei olisi liikaa… Tuo viikunoita ja kuivia viinirypäleitä. Paista myös karitsan maksa ja leikkaa sipulit, mutta ymmärrät, niin että se leikataan hyvin ohueksi…”

Niin, vain nirsoinen gourmand osasi puhua tällä tavalla, soveltamalla Brillat-Savarina-periaatetta elämässään, kuka puhui, että “gastronomiset tiedot ovat välttämättömiä kaikille ihmisille, koska hän yrittää kasvattaa heille osoitettujen nautintojen summaa”.