Perinteinen święconka

Perinteinen święconka

Ennen kuin ylösnousemuspäivä tulee, perinteisesti puolalaisissa katolilaisissa kodeissa Święconka valmistetaan pääsiäislauan aamusta. Myös kristittyjen suurinta juhlapäivää edeltävänä päivänä, jokainen perhe menee kirkkoon siunaamaan ruokia, syödään pääsiäisen aamiaisen yhteisen pöydän ääressä. Nämä ruokalajit eivät ole vain makuja, mutta myös heille annettu henkinen ulottuvuus pääsiäiskorin jokaisen elementin symboliikan ansiosta. Tapa siunata ruokia pyhä lauantaina on levinnyt melkein kaikkialle Puolaan.

Pääsiäinen święconka voi vaihdella, mutta siitä ei varmasti voi puuttua karitsan kaltaisia ​​elementtejä (taikinasta, kuorrutus tai suklaa), munat, leipää, voita, liha ja leikkeleet, suola, etikka, piparjuuri. Kaikilla elintarvikkeilla on piilotettu merkitys. Pääsiäismunat valmistetaan yleensä värillisinä, maalattu tai värjätty kirjoitettu - lukujen arvojen lisäksi niillä on paljon merkittävämpi henkinen merkitys - ne symboloivat uutta elämää, joka on uusittava ylösnousemuksen jälkeen. Karitsaa on pidetty kristinuskon alusta lähtien itse Jeesuksen Kristuksen symbolina, joka tuomittiin viattomasti ristillä kuolemaan, mutta kolmen päivän kuluttua hän voitti hänet nousemalla. Leivällä on myös samanlainen merkitys, jota voidaan pitää "päivittäisenä leivänä", vaan myös symboloimaan pääsiäistä tai Herran leipää tai ehtoollista. suola, Otamme piparjuurta ja etikkaa kirkkoon, suojelemaan meitä korruptiolta, ts.. jotta emme anna periksi synnin kiusauksille. Kovettunut liha on runsauden symboli tai korvaa "elävän karitsan", joka uhrataan. Kaikki nämä elementit on sijoitettu pajukoriin ja koristeltu monimutkaisesti.

Pääsiäinen święconka tulisi sisustaa huolellisesti, tyylikäs mutta hauska samaan aikaan, loppujen lopuksi ylösnousemus on iloinen loma. Siksi se kiinni, että laitamme koriin erilaisia ​​koristeita, kuten muhkeat kanat, puput, värikkäitä pääsiäismunia, nauhat, lautasliinat (mieluiten valkoinen, mutta ne voivat olla värikkäitä pääsiäisaiheita) ja koristelemme pussipuun tai myrtin oksilla, narsissit, onnenpensaat. Lähetämme yleensä lapsia korin mukana, koska he nauttivat eniten värikkäistä pääsiäislomista.