Kuinka säilyttää viiniä?

Kuinka säilyttää viiniä?

Maallikko syöttää viiniä epäröimättä melko suureen elintarvikeryhmään, hyödyllinen ja maukas, tosin vailla omaperäisyyttä. Rypälejuoman ystävälle jokainen maistelu merkitsee puolestaan ​​unohtumatonta matkaa maahan, jonka rajat on merkitty peräkkäisellä viininpunaisella, rieslingejä tai merloteja. Yksikään heistä ei kuitenkaan voi tehdä tietämättä edes säilytyksen perussääntöjä.

Alussa kannattaa purkaa myytit siitä, että viini on "erityisen huolenpidon" tuote.. Joo, se voi olla oikukas kuin lapsi karkkikaupan edessä, mutta sen säilyttämistä koskevat säännöt eivät ole salaisia ​​tietoja. Tietämättömyys niistä voi kuitenkin saada sinut, että jumalallisen ambrosian sijaan löydämme lasista etikkaa, jota on vaikea niellä. Se ei ole tuskallista vain makuhermoillemme, mutta myös lompakoille, jos viinin ostoon liittyi huomattavia kuluja. Ja juuri sellaiset juomat tulee säilyttää huolellisesti. Älkäämme unohtako, että vain harvat niistä pystyvät rikastuttamaan ja kehittämään aromaattista ja makupalettia ajan myötä. Suurin osa myymälöissämme olevista viineistä - niiden tekijöiden aikomusten mukaisesti - tulee juoda mahdollisimman pian, tavanomainen lause, ikään kuin sen arvo kasvaisi iän myötä, ei ole täysin totta. Vain tämä viini, joka kulutti vakavasti lompakkomme sisältöä, oikean säilytyksen arvoinen.

Ensimmäinen - lämpötila.

Suurin ystävä, ja samalla minkä tahansa jalon viinin vihollinen on lämpötila. Vastoin yleistä käsitystä se ei tarvitse arktisia olosuhteita ollenkaan. Hyvin, edellisessä inkarnaatiossaan se ei todellakaan ollut eskimo. 8 °C ja 18 °C välinen lämpötila näyttää olevan turvallinen maun ja aromin säilymisen kannalta., ja ihanteellinen lämpötila on 12 °C. Kun onnistumme tarjoamaan viinille vakaan lämpötilan tällä tasolla, se kypsyy helposti useita vuosia. Mielenkiintoista, monien viininystävien keskuudessa on muodikasta pitää pullo hienoa vuosikertaviiniä, jossa heidän jälkeläisensä syntyi, kunnes lapsi on täysi-ikäinen. Tällainen viini - avattu kahdeksantoista vuoden jälkeen - maistuu erikoiselta. Se voi olla myös loistava lahja aikuisten maailmaan tuleville jälkeläisillemme.
Mutta mitä tapahtuu viinille, kun paikan lämpötila, johon se on tallennettu, ylittää, ja paljon, 20° C. Se pitäisi mainita tässä, että alempi lämpötila vahingoittaa viiniä vähemmän kahdesta pahasta kuin korkeampi lämpötila, ja punaviinit kestävät näitä vaihteluja paremmin kuin valkoviinit. No, lämpötilan nousu nopeuttaa viinin kypsymisprosessia. Silloin tapahtuu useita kemiallisia reaktioita, mikä - vähintäänkin - köyhdyttää sen makua. Ei ole vaikea arvata, mitä sitten tapahtuu viinille, jolla on alhainen ikääntymispotentiaali, eli se on tarkoitettu juotavaksi mahdollisimman nopeasti. Sen maku "haalistuu", vailla maun vivahteita, ja kitalaessa hyökkää ensisijaisesti tunkeileva alkoholi, luonnottoman korostunut happamuus tai katkeruus. Mikään näistä kokemuksista ei ole erityisen miellyttävä.
Liian korkea lämpötila uhkaa myös perinteistä viinipullon sulkemista, eli korkki, joka voi murentua tai kutistua tilavuudeltaan, mikä johtaa viinin vuotamiseen tai hapettumiseen.
Lämpötilan pysyvyys on erityisen tärkeää. Hänen äkillinen epäröintinsä, vuorottelevat kuumuuden ja kylmän hyökkäykset, ne riistävät viiniltä välittömästi kaikki sen vahvuudet. Joten on parempi sijoittaa kotikellarimme kauemmaksi lämpöpattereista, tulisijat tai kattilat, näissäkin paikoissa se miellytti silmiämme eniten.
Kaikki epäilijät, jotka vähättelevät lämpötilan vaikutusta viinin laatuun, Ehdotan pientä kokeilua. Riittää, kun asetat kaksi pulloa samaa viiniä kahteen eri paikkaan - missä sillä on ihanteelliset olosuhteet, ja paikallaan, jossa se altistuu muuttuville tai liian korkeille lämpötiloille. Kumpi maistuu paremmalta? Tiedän jo vastauksen…

Toinen - kosteus.

Kun olemme varmoja, että alkoholijuomamme säilyvät oikeassa lämpötilassa, meidän on silti muistettava kosteus, koska lämpötila ja kosteus sopivalla tasolla ovat välttämättömät olosuhteet viinin säilytykselle. Ehdoton minimi on 50%, ihanteellinen on 70-75%. Mitä tapahtuu, kun taso 75% ylitetään? Konkreettisin merkki on tarrojen irtoaminen. Tämä ei kuitenkaan vaaranna itse viiniä. Tästä ongelmat alkavat, kun korkkia vastaan ​​tulee hometta luonnottoman korkean kosteuden vuoksi. Korkkivirheet ovat yksi yleisimmistä viinivirheistä. tunkkainen juomaan, melkein kellarin tuoksu estää tehokkaasti maistamista.
Jos kosteus laskee alle 50% vaikeudet myös alkavat, ja suurimmassa ahdingossa on taas korkki. Tällä kertaa - kuten arvata saattaa - korkki kutistuu, ja viini hapettuu liiallisessa kosketuksessa ilman kanssa. Vaikutus? Tasainen, trivialisoitu maku, eikä mitään makuelämyksestä.

Kolmas - paikka viinille.

Oikean paikan löytäminen, jossa huolellisesti kerätyt pullot odottavat kärsivällisesti avaamista, se ei ole helppoa. Loppujen lopuksi ei riitä, että laitat niitä vaatekaapin ensimmäiseen reunaan. Jääkaappi ei myöskään ole hyvä ratkaisu, ellemme aio tarjoilla viiniä heti ja se tarvitsee vain jäähdyttää varovasti.
Esimerkiksi viinin ystävät Yhdysvalloissa rakentavat usein ulkoviinikellareita, Euroopassa ne sijoitetaan usein aiemmin suunniteltuun huoneeseen, maanpinnan alapuolella. Käytännössä nämä ovat ihanteelliset olosuhteet jalojuomien säilytykseen. Viinille - vaikka syntynyt viinitarhoista, jotka kylpevät auringossa - ei pidä valosta, mieluummin hillittyä hämärää. Varo myös liian voimakkaita hajuja. Joten autotalli täynnä autoöljyjä ja bensiinikanistereita pitäisi ehdottomasti sulkea pois, koska viinillä on upea kyky imeä ympäröivät aromit.
Kodinkoneiden valmistajat tulivat viininystävien apuun, jotka tarjoavat laajan valikoiman ammattikäyttöön tarkoitettuja kaappeja, jotka on suunniteltu erityisesti viinin säilytykseen. Se ei ehkä ole halpa ratkaisu, mutta varmasti tehokas. Ne takaavat paitsi oikean lämpötilan ja kosteuden (ohjataan täysin automaattisesti), tehokkaat suodattimet ulkopuolelta tulevien hajujen tunkeutumista vastaan, mutta myös erittäin tehokas. Siten vierailevien vieraidemme edessä voimme ylpeillä paitsi runsaalla kokoelmalla hienostuneita juomia, mutta myös alkuperäinen sisustus.