Oranssi likööri

Oranssi likööri

Aikaisemmin siihen uskottiin, että appelsiinilikööri auttaa ruoansulatusta. Nykyään sitä käytetään ainesosana cocktaileissa, kuten margaritassa, valkoinen nainen tai kosmopoliitti.

Ennen kuin annamme sen vieraille seuraavassa juhlissa, selvitetään, miten appelsiinilikööri valmistetaan.

Oranssi likööri kutsutaan usein Kolme sekuntia. Triple tarkoittaa, että se tislattiin kolme kertaa, vaikka se on valmistettu pääasiassa katkeraista appelsiineista, se maistuu erittäin makealta.

Kolme sekuntia keksittiin vuonna 1834 vuosi Ranskan Liqueeurs Combier -tislaamossa, se on valmistettu makean ja hapan appelsiinikuoren seoksesta – jälkimmäiset tuodaan Haitista. Ensinnäkin aurinkokuivatut nahat liotetaan läpi 12 tuntia kylmässä vedessä. Albedo poistetaan sitten pyörivällä terällä – appelsiininkuoren valkoinen alapuoli, jäljellä antaa liköörille katkeran maun.

Kuorta ilman albedoa kutsutaan kuoreksi. Katkeran kuoriliköörin valmistuksessa käytetään paljon enemmän kuin makeaa – tarkka osuus on kuitenkin tarkkaan vartioitu salaisuus.

Seuraava vaihe on maserointi, kuori on kastettu 5 päivää sokerijuurikkaan alkoholissa, tämä tekee kynsinauhoista pehmeät, samalla kun alkoholi saa oranssin sävyn.

Maseroinnin lopussa alkoholinkuoret asetetaan kupariastiaan, jolla on pitkä kaula, kutsutaan alembiksi. Kun alkoholi ja kuori ovat sisällä, samankaltainen on suljettu. Keittoastia kuumennetaan kuumalla höyryllä, mikä saa alkoholin kiehumaan. Alkoholi haihtuu ja kulkee pitkän kaulan läpi lauhduttimeen, siellä se jäähtyessään muuttuu nestemäiseksi, jolla on väkevämpi maku, koko tislausjakso kestää noin puoli tuntia.

Näin saadulla väkevällä maulla on makeaa makua ja voimaa 86 tehdä 88 prosenttiosuus alkoholia. Ensimmäinen tisle-erä, jota kutsutaan pääksi, on valkoinen, sen väri on oranssille öljylle, jotka kokoontuivat huipulle, sen kaadamisen jälkeen henki on valmis uudelle tislaukselle. Tämä tapahtuu seuraavana päivänä, ja vielä kaksi päivää myöhemmin. Tislaus käy läpi koko syklin kolme kertaa.

Sydämeksi kutsuttu lopputuote sisältää alkoholipitoisuuden välillä 81 tehdä 83 prosenttia. Nyt henki kaadetaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuun ammeeseen. Sokerivesi kuumennetaan toisessa astiassa. Näin saatu siirappi lisätään alkoholiin ja kuumennetaan vähintään tunnin ajan.

Siirappi antaa liköörille makeamman maun ja auttaa alentamaan alkoholipitoisuutta 40 prosenttia. Liköörinäytteet lähetetään laboratorioon säännöllisesti, laadunvalvonnan aikana mitataan alkoholipitoisuus.

On pullotusaika, ensimmäinen kone huuhtelee ja desinfioi lasipullojen sisäpuolen isopropyylialkoholilla. Seuraavassa asemassa pullot täytetään, nämä ovat 750 ml, mutta likööri menee myös eripitoisiin pulloihin.

Toinen kone asettaa metalliset korkit kaulaan, ja sulje pullot tiukasti. Viimeinen kone kiinnittää etu- ja takamerkinnät.

Vaikka oranssi triple sec -likööri on väritön, maku paljastaa välittömästi hedelmäisen alkuperänsä, joten nyt kun tiedämme miten se tehdään, kaadetaan itsemme vähän. Terveydeksi!!!