Miksi itket sipulin yli?

Miksi itket sipulin yli?

Leikat mielellään sipulia päivälliseksi, kun BAM! Silmäsi puristuvat, ja kyyneleet vuotavat kasvoillesi. Ehkä palaminen on niin voimakasta, että sinun on astuttava taaksepäin! Miksi sipuli on niin epämiellyttävä vihannes joskus? Hyvin, se tulee todella kiehtovaan biokemiaan. Ennen kuin se oli keittiössäsi, sipuli tuotti mielellään ruokaa auringosta ja imi mineraaleja maaperästä. On käynyt ilmi, että sipulit imevät erityisen hyvin rikkiä, jota se käyttää monissa aminohapoissa. Kun leikkaat sipulia, avaat solun kerrallaan, vapauttamalla niiden nestemäiset sisällöt. Aikaisemmin erotetut entsyymit kohtaavat rikkipitoisia aminohappoja ja muodostavat epästabiileja rikkihappoja, joka sitten muuttuu kemialliseksi aineeksi, joka tunnetaan nimellä syn-propanetial-S-oksidi. Tämä salakavala kemikaali on haihtuva, joka tarkoittaa, että se haihtuu helposti ja aiheuttaa palavan tunteen, kun se nousee leikkuulaudasta ja joutuu kosketuksiin silmämunien kanssa. Yrität suojata arvokkaita silmiäsi vaurioilta, aivot vapauttavat nopeasti kyynelen, huuhtele ärsyttävä aine. Sinulla on jäljellä punaiset silmät ja kyynelväriset posket keittiön keskellä, jonkinlainen ilmeinen uhri (hämmästyttävä) kasvitieteellinen sota.

Joten mitä voidaan tehdä, vähentää koko tätä sipulikemian draamaa? Joitakin sipulilajikkeita, erityisen makeat sipulit, ne ovat vähemmän rikkihappoa kuin muut ja siksi vähemmän alttiita vetisille silmille. Voit myös jäädyttää tai jäähdyttää sipulia, ennen kuin leikkaat sen; tämä hidastaa entsyymejä, jotka ovat vastuussa valitettavista kemiallisista tapahtumista. Muita temppuja – kuten ottelun sytyttäminen, syö leipää leikkaamisen tai hengittämisen suulla – ne ovat paljon vähemmän tehokkaita (jos ne ovat ollenkaan), mutta epätoivo on keksintö (Tai jotain sellaista), totuus? Kokeile niitä, jos sinun täytyy.