Rypäleen puristemassan painon määrittäminen

Rypäleen puristemassan painon määrittäminen.

Voisi puhua myös mehun sokeripitoisuuden määrittämisestä, mutta sanamuoto "on painettava" osoittaa mittausmenetelmän; rypäleet todella painavat.

Ennen kuin käsittelen analyysia, jonka voit tehdä itse, muutama perusnäkökohta ensin. Edessämme seisova mehu taittuu läpinäkyvään astiaan – hedelmätyypistä riippuen, josta se luotiin – w 80 – 90, nawet 95% vedestä.

Loput on sokeria, sokeriton uute, garbniki, pekti, proteiinia, aromaattiset ainesosat, mineraali ja väriaineet. Niiden koostumus vaihtelee vuoden mukaan, viljelypaikat, ilmasto, hedelmien kypsyysaste ja niiden käsittelymenetelmä. Sokerin lisäksi hapot ovat yleisuutteen tärkeimmät komponentit, joiden määrä vaihtelee hedelmätyypin mukaan. Rypäleiden sokeripitoisuus on keskimäärin hieman alle 20%, ja hapot keskimäärin 1%, omenat sisältävät myös noin 1% happoja, mutta niiden sokeripitoisuus on keskimääräinen 7%. Hapoissa rikkain hedelmä on puolukka, joka sisältää enemmän kuin 2%, ja on vain siinä 1,5% sokeria. On kuitenkin vain päärynöitä 0,3% happoja, ponad 8% sokeria.

Ne ovat arvoja, joka on otettava huomioon viiniä valmistettaessa, mutta vain yksi ainesosa mehussa, esiintyy pienimpiä määriä, ns. sokeriton uute, luo sen, jota myöhemmin valmiissa viineissä kutsutaan "kimppuksi". Sitä ei voida analysoida kotona, se voidaan kuitenkin määrittää maun ja hajun perusteella.

Mehua analysoitaessa vesipitoisuuden lisäksi sokeripitoisuus kiinnostaa meitä, koska sillä on tärkeä rooli käymisprosessissa. Vaikka hedelmämehussa on erilaisia ​​sokereita, sokerin kokonaisarvo olisi kuitenkin laskettava, joka mitataan seuraavasti.

Tätä varten käytetään mittauslaitetta, jonka apteekki Ochsle keksi viime vuosisadalla. Sitä on helppo käyttää, mittaustulokset on helppo lukea, ja se toimii seuraavan periaatteen mukaisesti.

Yhden litran veden paino, 1000 grammaa, pidetään vakioarvona. Punnitsemalla rypäleen mehu, Herra Ochsle sanoi, että sen paino kasvoi vuoden mukaan, hedelmien kypsyysaste, viljelypaikka ja ilmasto ja oli keskimäärin 1060-1080 grammaa. Siksi Ochsle teki johtopäätöksensä, että ylipaino, ja niin 60-80 gramma / litra, on oltava uutteen paino (pääasiassa sokeria). Hänen rakentamansa rypälemehun punnitusasteikko osoittaa tämän ylipainon.

Mittauslaite on lyijyllä tai elohopealla lastattu lasisäiliö, jonka pääty on päädyssä lieriömäisellä lasiputkella, jossa on asteikko. Pienempi nesteen ominaispaino, alempi astia uppoaa. Sen jälkeen kun vaa'at on painettu rypälemehun punnitsemiseen nesteen kanssa, jolla on erityinen paino, ylipaino luetaan asteikolta. "Ochslen valmistuminen" kattaa alueen 0 tehdä 130 grammaa (katso yllä oleva piirros).

Jos siis ylipaino 1 litra mehua suhteessa veden painoon 1000 g on 55 g, on paino rypälemehulle, tunnetaan myös nimellä areo-metro, tiheysmittarilla tai sokerimittarilla, laskeutuu tasolle "55".

Hanki dekantterilasi, jolla voi mitata 250 cm3. Se on täynnä mehua, ja sitten sakkaroosi kastetaan siihen. Sen tulisi virrata vapaasti mehussa, koskematta dekantterilasin sivuihin tai pohjaan. Vasta sitten mehun paino voidaan lukea tarkasti, jos neste on aiemmin suodatettu eikä sisällä hienoja hedelmähiukkasia (siemenet, korvakoru, massa jne.). Sinun tulisi myös kiinnittää huomiota tähän, Poista mahdolliset ilmakuplat mehusta. Viinimehun paino voidaan määrittää vain tuoreesta mehusta, koska mehussa, missä käyminen alkoi, sokeri on jo muuttunut.

Tarkan mittauksen saamiseksi, molemmat dekantterilasit, samoin kuin sokerimittarin on oltava puhdas ja rasvaton, muuten tulokset väärennetään. Siksi ne on pestävä perusteellisesti jokaisen käytön jälkeen.

Tarkka mitattu arvo voidaan lukea vain muutama minuutti mittauslaitteen upottamisen jälkeen nesteeseen, koska sen lämpötilan tulisi olla lähellä mehua. Neste lukee rypälemehun painon joko alhaalta tai ylhäältä. Lue hydrometrin käyttöohjeet huolellisesti.

Lisäksi on otettava huomioon yksi asia. Jokainen sokerimittari on merkitty lämpötilaan 20 ° C, se tarkoittaa, joka vasta sitten osoittaa oikean arvon, kun mehu on tässä tarkassa lämpötilassa. Jos mittaus tehdään eri lämpötilassa – ja näin on useimmiten – sinun on tehtävä korjaus saadaksesi tulokset.

Tanska, tulosten korjaamiseksi, sijaitsevat sokerimittarin alaosassa, päättyi kuplalla, lämpömittarin vasemmalla puolella (Siksi sinun tulee aina ostaa sokerimittari lämpömittarilla!). Lämpötilasta riippuen se summautuu (korkeammassa lämpötilassa) tai vähentää (alemmalla) asianmukainen korjausarvo.

Luettu ja tarvittaessa korjattu rypälemehun painon arvo on kirjoitettava kirjaan, jossa on huomautuksia kellarin ylläpidosta, tai merkittävä käymisastiaan.