WINTER FORTS

In Bulgarije is de winter al eeuwenlang een tijd van waarzeggerij en profetie. Kom gewoon hier, waar de delicate teelt van groenten, fruit en bloemen vereisten uitzonderlijk gunstige weersomstandigheden, deze tijd van passief wachten bracht een bijzondere angst met zich mee voor het onbekende. Alle tekenen in hemel en aarde werden dus zorgvuldig in acht genomen, proberen van hen de toekomstige oogst te raden van boomgaarden en wijngaarden die onder de sneeuw slapen, en het lot van de kuddes, die in de lente naar de bergweiden gaan.
Het oude Bulgaarse boek met profetieën zegt, dat ,,als Kerstmis op een zondag valt, de winter zal mild zijn, en herfst - winderig. Er zullen vruchten zijn, een veelvoud aan tetrapoden en een overvloed aan honing”. De voorspellingen zijn iets slechter, wanneer Kerstmis op zaterdag valt. Dan "…de winter zal hard en winderig zijn, en sneeuw zal op sneeuw vallen. De lente en de zomer zullen nat zijn, er zal weinig fruit zijn, en de schapen zullen omkomen”.

De profetieën zijn ook van toepassing op atmosferische verschijnselen.
En ja, 'Als er in december onweer en bliksem is, er zal een oogst van graan en fruit zijn, maar dan komt er een koude tijd in de wereld”.
De volkswijsheid in de hier nog levende spreekwoorden drukte een vaste overtuiging uit, dat als de zomer vruchtbaar zou zijn, de winter moet sneeuwachtig zijn. Dus het wordt gesproken in Bulgarije, die "sneeuw godina, vruchtbaar jaar” (besneeuwd jaar - vruchtbaar jaar). Een zachte winter belooft ook niet veel goeds, en de lokale hooglanders bepalen zelfs "ot topał januari zal te pazi bog geven."” (God verhoede het van warme januari). Ze maken ook ruzie, dat "als het niet wit is met Kerstmis, Gergiowden zal niet groen zijn”.
Winteravonden werden echter door de Bulgaren van weleer niet alleen in profetieën doorgebracht. Deze vrije dagen van de landbouw, afgesloten met lange avonden, waren bijzonder gunstig voor sociale bijeenkomsten en allerhande familiefeesten. Het was deze winter dat meisjes die 's nachts naar buiten gingen op hen wachtten, om het lied van St.. Atanasa - beschermheilige stad, wiens vertrek naar de bergen het zomerseizoen beëindigde. Saint Atanas zong:
"Kom koud, de zomer is voorbij,
En neem lange nachten met avonden mee”…
Lijkt, dat zelfs in het huidige Bulgarije de wintermaanden gunstiger zijn voor het organiseren van verschillende soorten spellen, vieringen, om vrienden te bezoeken. Juist dan, wanneer u zich niet hoeft te haasten om op het perceel te werken, het is tenslotte gemakkelijker om een ​​vrij moment te hebben om je buren te bezoeken en 's avonds te praten met een glas wijn of mastiek.
Het is echter veranderd, helaas, landschap van de winter, buurtbijeenkomsten; omdat het in moderne appartementen moeilijk is om de sfeer van oude Bulgaarse huizen nieuw leven in te blazen, waarin het gezinsleven draaide om een ​​vuur dat op de schoorsteen brandde.