MAAKT NETTLE HET BLOED SCHOON!

De Balkanbron is beslist anders dan de onze. Het mist de subtiliteiten van de Vistula, geleidelijke overgang van podium naar podium, delicatesse van kleuren, toon diversificatie en schaduwspel. Plots ontploft het met gewelddadige hitte en een orgie van intense kleuren. De eerste "bolletjes" verschijnen in februari” (krokussen) lila en geel. Maar als de perziken bloeien, abrikozen en amandelen, alles verdrinkt in scherp roze, geven tegen een wolkenloze achtergrond, effecten van onuitsprekelijke schoonheid van de saffierhemel. Begin april is het al groen bij de marktkramen. De eerste lentegroenten worden verkocht: bieslook, jonge knoflook en uien, sla, gigantische radijs, spinazie, lebiod, en zelfs brandnetel. Brandnetelsoep, exclusief hiervoor gekookt, vroege lente, het wordt hier voor een speciaal doel op de tafels geplaatst: in Bulgarije wordt diep geloofd in genezing, herstellende eigenschappen van deze plant na de wintermaanden.
Tot je deze nieuwe probeert, alleen bekend bij het horen van een gerecht, Pavlin Dimitrov drong er sterk bij ons op aan, in welk huis we een van de zondagen in april hebben doorgebracht. Pawlina heeft ons overtuigd, dat deze soep erg lekker is en het bloed zuivert, maar ze was duidelijk ongeduldig over onze aarzeling en de aarzelende blik op de groene inhoud van de borden. Dus een beetje uit angst voor de gastvrouw, een beetje uit nieuwsgierigheid, we hebben het verzet gebroken. Hier is het, we kwamen niet alleen zelf de smaak van deze soep te weten, maar we durven het zelfs iedereen aan te bevelen om het volgens het recept uit te proberen, waarvan we de uitvoering konden observeren.
Sorteer drie handenvol jonge brandnetel, uitwassen, hak fijn en bak, boter en ui toevoegen, en tenslotte - bloem; zout naar smaak, giet heet water en kook. Voeg verse melk toe voordat u het van het vuur haalt. Kook de eieren hard, breek ze af in fijne deeltjes, Roer de peper en de gehakte peterselie erdoor. Leg porties eieren op borden en giet de soep erover. Het kan dus echt van wantrouwen afkomen en dit 'reinigende bloed' introduceren.” soep voor het lentemenu? Mama's brandnetel, lijkt te, niet onderdoen voor de Bulgaarse.
Ook van de jonge knoflook hebben we ons lange tijd niet kunnen overtuigen, wiens groene trossen door onze medewerkers naar de lentelunch werden gebracht. Geleidelijk echter, volgens de regel, dat u zich moet aanpassen aan alle culinaire gebruiken van het land, als je er echt over wilt praten om hem te leren kennen, en jonge knoflook begon te verschijnen onder onze aankopen. In Polen zie je dit soort bieslook helaas niet op beurzen of in winkels, en het is echt heel lekker en lijkt zelfs minder pittig dan de groene scheuten van een jonge ui. Het overtreft het ongetwijfeld met voedings- en medicinale waarden; naast vitamine C., EEN, B1- en PP-knoflook heeft aanzienlijke bacteriedodende eigenschappen, vooral belangrijk in dit klimaat. Bulgaren gebruiken het voor allerlei salades, eieren 'panagyurisch” (dan met yoghurt), maar meestal eten ze het gewoon "levend".”, knabbelen op brood met kaas of vleeswaren.