HET LAND VAN STROMENDE MELK

In tegenstelling tot de populaire mening onder gemiddelde toeristen, die dit land vanaf de zee aanraken, Bulgarije is eigenlijk een land van bergen. Bergformaties (Stara Planina, Rila, Pirin, Rhodopes) bezetten 30% land, en weilanden, er zijn meer weilanden en bergweiden dan akkerland. Deze specifieke voorwaarden hebben gemaakt, die schapenfokkerij heeft zich hier al eeuwen ontwikkeld, die altijd het eetsysteem van de bewoners fundamenteel heeft bepaald. Het basisvlees in de Bulgaarse keuken is tenslotte schapenvlees, eigenlijk lamsvlees. Alleen het land kan zich een dergelijke losbandigheid veroorloven, waarin de schapenpopulatie de hoogste indicatoren in Europa heeft. Bulgarije consumeert ook veel zuivelproducten, inclusief natuurlijk de beroemde yoghurt, hier genoemd "kiseło mliako”.
Zure melk is steevast een vast item in het dagmenu van een typische Bulgaar. Ze worden geserveerd in kleine kommetjes en gegeten met een lepel, omdat de dichte, een homogene massa is moeilijk als drank te beschouwen. Yoghurt - als nationale specialiteit - staat ook op ieders menu, zelfs de meest exquise restaurants. Het wordt meestal geserveerd als aperitief of dessert (dan met suiker, compote fruit of jam). Er is een restaurant in Bulgarije, waar zure melk een specifieke specialiteit is. Het heet "Poda” en gelegen |ligt in de buurt van Kamchia, een beetje buiten de gebaande paden van Varna t Burgas. En hoewel het helemaal niet onderweg is, ze stoppen bijna altijd, hier zijn bussen met toeristen uit Golden Sands, Druzhba en Balchik naar Sunny Beach. Hier serveren ze melk met zo'n dikke consistentie, dat je ze met een mes kunt snijden. Deze specialiteit van het etablissement is het restaurant "Poda” verkoopt ook voor afhalen, in kunststof, meestal een kilo verpakking. Van schapenmelk wordt aan de voet van Szipka een soortgelijke specialiteit geserveerd.
De groeiende populariteit van de lokale zure melk onder buitenlanders die Bulgarije bezoeken, bevestigt zijn wereldfaam, die voortdurend groeit dankzij de vaardige reclame voor dit product op westerse markten. In Parijs, yoghurt genaamd "Bulgaars” bereikt de hoogste prijs.
Bulgaarse zure melk, eigenlijk een ingrediënt dat de fermentatie ervan veroorzaakt, heeft doktoren lang geïntrigeerd. Ontdekt en geclassificeerd als Lactobacillus bulgaricus, was geen geheim meer. Tegenwoordig is het bekend, dat het een zeer gunstig effect heeft op het menselijk lichaam, vooral op de toestand van het spijsverteringskanaal, maag, uitchecken. Het vereist echter een lokaal klimaat. Uit elkaar gehaald, Bulgaarse 'lactobacillus” werd gebruikt om het medicijn "Gastrofarm” tegen maagproblemen, en in het bijzonder maagzweer. Tijdens de behandeling met "Gastrofarm” pijn en andere aandoeningen verdwijnen snel. Het werd ook gevonden, dat "lactobacillus” regenereert het hele lichaam en kan effectief worden gebruikt bij verschillende ziekten. Het gebruik van deze nuttige groep bacteriën wordt dus geclaimd in US Pat 45 landen van de wereld.
"Kiseło Mliako” is gemaakt van schapenmelk, koe, en zelfs geiten en buffels. De melk wordt eerst gepasteuriseerd en verdampt, en vervolgens aangezuurd met genoemde bacteriën. De consistentie van de melk moet glad en uniform zijn, geen teken van vergassing.
Het is niet bekend, of de gemiddelde Bulgaar - die de dag begint met zure melk - realiseert zich elke keer zijn unieke eigenschappen. Wetenschappers zeggen echter, dat het de systematische consumptie van grote hoeveelheden yoghurt is die m is. in. het geheim van de lange levensduur van de Bulgaren. Momenteel in Bulgarije op 100 duizend. inwoners vallen 52, die zijn overgestoken 100 jaren. Er zijn ook districten die op dit gebied een record hebben. Deze omvatten bijvoorbeeld. Smolyan in het Rodopegebergte.
De bijzondere eigenschappen van yoghurt zijn zelfs in cosmetica gebruikt *. Bulgaren gebruiken b.v.. "Kiseło Mliako” voor het wassen van haar. Melk gemengd met verse eidooiers geeft de shampoo die het haar voedt en versterkt. Yoghurt wordt ook gebruikt voor cosmetische maskers met een witmakende en hydraterende werking.