Kerstavonddiner in Koprivsztica

We zullen de kerst die we in Koprivsztica hebben doorgebracht nog lang herinneren. Toen we 's avonds gingen wandelen, en de maan die boven de rivier hing verlichtte de huizen die langs de oevers verspreid lagen, het leek ons ​​dat deze stad volkomen onwerkelijk was in zijn schoonheid. Dus - vanwege zijn unieke setting - "een kerstlied” in Koprivsztica had ze een speciale charme voor ons. Ook hier werden we aan de oude herinnerd, gerelateerd aan deze feestdagen, tradities.

Vissoep wordt geserveerd voor het diner op kerstavond in Bulgarije, „Syrmi” - met druivenblad gevulde kool, en ook "cheat” - dat wil zeggen, compote van gedroogd fruit (pruimen, morele, kornoelje, appels, peren), „Tikwenik” - Iraanse cake gelaagd met pompoenblokjes en een ritueel kerstavondbrood - "theepot”. Het rietje wordt onder de borden met voedsel geplaatst, voor brood - knoflook en walnoten, en naast de tafel legt hij de graanreep en de ploegschaar. Op kerstavond wordt er ook een speciaal soort brood gebakken, de zogenoemde. ik doe het. Gist in gezouten water wordt aan de bloem toegevoegd, suiker en dessertboter. Van het deeg wordt een brood gevormd, die al onder dekking op de braadpan groeit. Het brood wordt gebakken in een hete oven, en smeer het met gezoet of gezouten water voordat u het eruit haalt, dat er zich een blozende korst op vormt. Met een "goof."” je gaat ook naar gasten, en traditie vereist, om een ​​fles rakia gekleed met bloemen op het brood te plaatsen. Tijdens het kerstavonddiner legden de jonge meisjes de eerste hap brood opzij, want onder een kussen bewaren zou dromen over haar toekomstige echtgenoot moeten brengen.

Op deze dag wordt er ook een flatbread gebakken voor gebruik door de herdershonden, genaamd "Herder."”.