BAK HET BAKKEN

Alle Bulgaarse feestdagen hebben over het algemeen specifieke gerechten die aan hen zijn toegewezen, waarvan de bereiding in alle huishoudens zorgvuldig wordt gevolgd. Een Bulgaarse huisvrouw bereidt al heel lang vis op Nikyłden (19.XII), gebakken biggetje voor Kerstmis, gebakken lamsvlees - op Gergiowden (6.V.), kip - op Petrowden (12.YII), knokkel en eieren bij Welikden.

Kerstmis en oud en nieuw zijn de meest plechtige feestdagen. Dan worden in Bulgarije altijd geroosterde kip en banica geserveerd. Terwijl het eerste item van dit traditionele menu voor zichzelf spreekt, bij de tweede kan het voor onbepaalde tijd zijn. Lijkt, dat het juist vanwege het onvermogen om banica te bakken was dat het geluk van veel Pools-Bulgaarse kuddes instortte, tenslotte kan geen fatsoenlijke Bulgaar zich zijn leven voorstellen zonder deze karakteristieke cake.

In verband met het komende nieuwe jaar, ook Ziwka Atanasowa - onze gastvrouw - begon banica te bakken, We hielpen haar nogal opdringerig, omdat ze deze cake maakte volgens de beste tradities, net als haar moeder en grootmoeder. Over het kopen van de zogenaamde. Kori” - afgewerkt strudeldeeg, die je hier bij elke supermarkt kunt kopen, er was zelfs geen manier. En toch waren onze Sofia-vrienden opgelucht dat ze gebruik konden maken van deze faciliteit, wat veel kostbare tijd bespaart.

De voorbereiding voor het bakken begint met grondig, zeef de bloem twee keer, waaraan Żiwka een ei toevoegde, koud water, wat zuiveringszout, azijn, olie en een snufje zout. Verfrommeld (niet erg moeilijk) ze legde de cake 15 minuten opzij., uitrusten”. Daarna verdeelde ze het deeg in verschillende delen, die ze in drieën samenklonterde, door ze in dunne cakes te rollen en ze een tijdje te laten staan, laat ze drogen op het bord, bedekt met een wit servet. Ze maakte de vulling klaar van losgekookte rijst, fijngeraspte kaas en eieren. Vervolgens verwarmde ze op de bodem van de ronde vorm wat olie en smeerde ze de eerste bananentaart erop, een deel van de vulling erover verspreiden, die ze bedekte met een tweede cake. Ze zette de mal op het vuur, lichtjes draaien, zodat de banica aan alle kanten bruin wordt. Zodra de onderste cake was gebakken, Żiwka pakte de banica behendig met twee handen, het omdraaien. En weer smeerde ze een deel van de vulling uit en bedekte het met een verse cake. Ze herhaalde de omkering van de banica, totdat alle cakes op zijn. Tijdens het bakken gaf ze het deeg de hele tijd water met olie aan de randen van de vorm. Toen eindelijk een warme cake op tafel verscheen, tot grote vreugde van de leden van het huishouden, we voelden ons meer moe dan de maker.

Dit was natuurlijk slechts een van de varianten van deze cake, die we in veel andere Bulgaarse huizen hebben kunnen proberen. En overal smaakte banica anders dan wij. Het was niet eens een kwestie van koud of warm serveren, de variatie van de vulling was ook niet zo belangrijk, die hier van kaas worden gemaakt, gehakt, rijst, spinazie, pompoen etc.. We zijn er net achter, dat elke Bulgaarse huisvrouw haar eigen huisvrouw heeft, het geheim van het bakken van dit nationale gerecht, dat in de loop der jaren wordt beoefend.