Een metallurgiegids voor wijnmakers en brouwers

Een metallurgiegids voor wijnmakers en brouwers

Stalen blikken voor alcohol

Stalen gistingstanks, bellen en vaten zijn een geweldige uitvinding, die echter veel critici vonden. Voor zover sommige beschuldigingen voortkomen uit de eigenschappen van staal, de overgrote meerderheid is te wijten aan het feit, die kopers niet helemaal begrijpen, wat ze echt kopen.

Staal van staal ongelijk

Staalsoorten zijn een zeer grote groep legeringen. In culinaire toepassingen, en dus ook bij de productie van zelfgemaakte alcohol, roestvrij staal wordt het meest gebruikt, wat in dit stadium al verwarrend is, want er is geen staal, die niet roesten. Edel staal, omdat ze zo moeten worden gedefinieerd in overeenstemming met de professionele terminologie, zijn een groep legeringen, die inderdaad kunnen roesten, maar het proces duurt lang en vereist specifieke voorwaarden, en de resulterende roestige coating is zeer gemakkelijk te verwijderen, om weer een perfect schoon oppervlak te verkrijgen.

Stalen markeringen

Fabrikanten van stalen gietpannen en accessoires gebruiken zeer verschillende markeringen voor hun producten. Het probleem is, dat het vaak symbolen zijn die zijn ontleend aan normen die niet langer van kracht zijn of volledig onbegrijpelijk zijn voor leken. Omdat elke fabrikant alles probeert, zodat zijn producten het grootste marktaandeel krijgen, al deze verwarring met de markeringen wordt vaak gebruikt om aanvullende termen te introduceren, die totaal niet relevant zijn, maar marketing is redelijk goed. Afhankelijk hiervan, welke accessoires u bekijkt, kan van chirurgisch staal zijn (zoiets bestaat helemaal niet), laag koolstofgehalte (het koolstofgehalte in de meeste soorten is minder dan 0,08%, en in het meest voorkomende zuur minder dan 0,03%, veredeld staal (het is ook onbekend, wat dat zou kunnen betekenen) lub roestvrij (wat roestvrij betekent in het Pools, en dat is misbruik, omdat al het staal zal roesten).

Op welke markeringen moet worden gelet?

De meest populaire blikken of vaten van goede kwaliteit worden gemaakt van staal met de aanduiding 18/10, 18/8, minder vaak 18/0. Deze twee cijfers staan ​​altijd voor de toevoeging van chroom en nikkel in procenten. Chroom is verantwoordelijk voor de bescherming tegen de inwerking van zuren, en nikkel voegt hardheid toe en vertraagt ​​het roesten, het is echter een van de bekendste metaalallergenen. De minimale hoeveelheid chroom in roestvrij staal is 16,5%, maar het is een zelden gebruikte legering. Hoe meer chroom er wordt toegevoegd (en het kan zo ver gaan als 1/5), hoe resistenter het staal.

Dit is het eenvoudigste markeringsmodel, er zijn echter nog andere die vaak te vinden zijn: AISI 304, d.w.z. standaard roestvrij staal, de meest gebruikte. Het is staal van goede kwaliteit, die praktisch overal wordt gebruikt, waar de omgeving niet overdreven zuur is, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie. AISI-staal is vergelijkbaar met het bovenstaande 321 en verschillende soorten AISI 316, maar deze laatste zijn eerder bedoeld voor de productie van artikelen die worden blootgesteld aan agressieve chemicaliën en hoge temperaturen, daarom als materiaal voor de constructie van vaten, vaatjes etc.. ze lijken een beetje op een vliegkanon, maar er zijn geïsoleerde gevallen van het gebruik ervan. De toevoeging van titanium gemarkeerd met de letters Ti of T in verschillende soorten symbolen is niet vereist - het vermindert het risico op carbidevorming, die in standaard huishoudelijke omstandigheden nog steeds slank is.

Samenvatting

Elke fabrikant gebruikt markeringen op zijn producten, wat het ook passend acht, helaas zijn de meeste ervan volkomen nutteloos, omdat ze niet kunnen worden gerelateerd aan bekende normen. ik hoop, dat het korte spiekbriefje over metallurgie en materiaaltechnologie dat in dit artikel wordt gepresenteerd enig licht werpt op de kwestie en dat de volgende keuze van een stalen pollepel zal worden bepaald door de echte voordelen ervan, en niet de effectiviteit van marketinginspanningen.