Hoe lang mag de kurk in de fles zitten?

Hoe lang mag de kurk in de fles zitten?

Zijn files eeuwig?

Een veelgestelde vraag van mijn klanten is, welke wijnkurken te kopen?, om de wijn zo lang mogelijk te kunnen bewaren? Helaas is de vraag niet gemakkelijk. Er is echter één regel die werkt, hoe duurder de kurk - hoe beter, maar hebben we er echt een nodig??

Wijnkurken gaan niet eeuwig mee. Zelfs de beste wijngaarden, met behulp van de beste merken kurken, met behoud van uitstekende jaargangen voor decennia, vervangen vaak kurken in flessen co 10-15 jaren. Kurk, ondanks zijn verbazingwekkende structuur en geweldige eigenschappen, het kan niet eeuwig dienen. Het is vaak de oorzaak van ernstige wijngebreken. Po 10 of 20 jaren van veroudering van onze wijn, zelfs in ideale boekomstandigheden, de kurk zal volledig verzadigd zijn, weet ik, er zullen lekken ontstaan, en zelfs schimmel zal verschijnen aan de buitenkant van de kurk. Po 20 jaren, bijna elke kurk kan worden weggegooid. Voor vintage verzamelaars, een dergelijke situatie is een ernstig probleem. Daarom uitstekende kastelen over de hele wereld, bieden verzamelaars van hun wijnen een wijnkurkdienst aan. Het bestaat uit het verwijderen van de oude stop en het kurken van de fles met een nieuwe stop, in het geval van verlies van wijn uit de fles, het wordt aangevuld met rijpe wijn uit een bepaald kasteel. Zo'n service, het is meestal gratis.
Het gebeurt, dat de wijn kurk is. Dit komt het meest voor, ernstig wijngebrek. We kunnen het ruiken terwijl we de vers geopende wijn ruiken, dan voelen we ons muf, bittere geur. Dit is een typisch wijngebrek, die wordt veroorzaakt door de kurk, meer specifiek een bepaalde soort schimmelzwammen, die in de kurk kan nestelen. De schimmel in kwestie komt veel voor in bossen met kurkeiken, van waaruit het tijdens de productie kan worden overgebracht naar individuele pluggen.

Kurkschimmel, het is niet de enige schimmel of bacterie, die de kurk kunnen infecteren. Een kurk die verkeerd wordt opgeslagen in de supply chain, op het moment dat het de uiteindelijke ontvanger bereikt, het kan met elke bacterie besmet raken, wat een slecht effect zal hebben op onze wijn en we zullen nooit echt kunnen controleren wanneer de infectie is ontstaan.

Kurken kiezen voor onze huiswijn, waar we op moeten letten:

– winkel waar we aankopen doen, we proberen kurken te kopen in beproefde winkels, meestal in kleine speciaalzaken, die vaak stekkers uit een directe bron hebben, van producent. Laten we geen files kopen in hypermarkten, want we zullen er nooit zeker van zijn dat de files niet muf zijn.

– het aanraken van de kurk, het moet veerkrachtig zijn, laten we proberen het te breken: het moet 1-2 mm licht buigen, maar niet kraken, er mag geen kras in de kurk zitten, het mag niet knetteren.

– Hoogwaardige pluggen zijn vaak gesiliconiseerd, bij aanraking kan het worden herkend aan zijn gladheid, het is niet ruw , het is bedekt met een delicate zalf, waardoor het gemakkelijker wordt om flessen te kurken.

– de belangrijkste vraag die we moeten beantwoorden bij het kiezen van files, hoe lang we de wijn willen bewaren: tot een jaar - geagglomereerde conische pluggen zijn voldoende, Aan 2-3 jaar - geagglomereerd, langer dan 3-4 jaar - vaste of gelaagde kurken. Laat ons herdenken, dat we een kurkapparaat nodig hebben om onze wijn te kurken. Alleen conische pluggen hebben geen kurkapparaat nodig.

Gevonden op google via:

  • oude wijn
  • wijnopslag
  • wijn kurk
  • wijnkurken
  • accessoires voor thuiswijn
  • wijn kurk
  • waar maak je een wijnkurk van