Kurkwijn en andere wijngebreken

Kurkwijn en andere wijngebreken

Het meest voorkomende nadeel van de wijn die het meest wordt gehoord, is, dat de wijn kurk is. We kunnen het ruiken terwijl we de vers geopende wijn ruiken (dit nadeel is zelfs voelbaar door aan de wijnkurken te ruiken), dan voelen we ons muf, bittere geur, groene geur, de geur van schimmel. Dit is een typisch wijngebrek, die wordt veroorzaakt door de kurk, meer specifiek een bepaalde soort schimmelzwammen, die zich in de kurk kunnen nestelen, omdat deze niet is beschadigd tijdens de desinfectie van kurk in het productieproces. De schimmel in kwestie komt veel voor in bossen met kurkeiken, van waaruit het tijdens de productie kan worden overgebracht naar individuele pluggen.
Kurkschimmel, het is niet de enige schimmel of bacterie, die de kurk kunnen infecteren. Wijnkurken onjuist opgeslagen in de toeleveringsketen (van producent, via soms een paar tussenpersonen naar de wijnmaker), het kan met elke bacterie besmet raken, wat een nadelig effect zal hebben op onze wijn.

De andere meest voorkomende wijngebreken zijn:

– melkzuur - het wordt gevormd op wijnen die niet volledig gefermenteerd zijn, vastgehouden onder ongunstige omstandigheden (in vuile en te warme kamers), in wijnen die te lang boven het gistbezinksel worden bewaard, in wijnen met een te lage zuurgraad en de hoeveelheid tannines. In de wijn kunnen we dan de bittere en zure geuren van melkpoeder ruiken, kefiru, soms zelfs zuurkool. Procedure: als we een dergelijk defect waarnemen, we kunnen het na een paar proberen (3-4) gieten van de sedimentwijn om altijd schoon te maken, een nieuwe vergister, probeer de wijn te klaren met actieve kool, sulfaat met pyrosulfaat in een hoeveelheid van 1-2 g / 1L wijn en bovendien zuur aan met citroenzuur in een hoeveelheid van ongeveer 1 g / 1L wijn.

– zwavel noten - zeer slecht wijngebrek, gemanifesteerd door een duidelijke geur van rotte eieren, zwavel op lucifers. Het wordt meestal gevormd als gevolg van overmatige en incompetente verzwaveling van wijn. Dit defect kan ontstaan ​​door fermentatie. Sommige gistrassen kunnen ook reageren met sulfieten in water van slechte kwaliteit en vergelijkbare niveaus in de wijn produceren., slecht ruikende verbindingen. Het defect komt het meest voor bij witte wijnen, omdat ze meer gezwaveld zijn dan rode wijnen. VOORZICHTIGHEID: we moeten onthouden, dat kaliummetabisulfiet, gebruikt om wijnen te stabiliseren, gebruikt in te hoge doses is schadelijk voor ons lichaam, daarom moeten we wijnen vermijden die zijn verontreinigd met waterstofsulfide.

– barrel note - een defect dat ontstaat wanneer wijn wordt bewaard in slecht beschermde vaten. Wanneer de vaten van één wijn leeg blijven wachten om te worden bijgevuld en niet goed worden schoongemaakt, bacteriën en schimmels hopen zich op in de openingen tussen de notenbalken en bederven de wijn. De wijn wordt rot, aardse en onaangename geur, die niet kan worden verwijderd .
– vers hout, de geur van houten lambrisering - dit is een nadeel van wijn die te lang in een vers en te klein vat wordt bewaard. Dit defect kan ook optreden bij het gebruik van te grote doses eikenvlokken. De wijn krijgt een zaagselaroma, vers hout van de zagerij, boazerii. Procedure: je kunt proberen de wijn te redden door de wijn herhaaldelijk te schenken om hem te ventileren, of ze kunnen worden gemengd met andere wijnen.

– wijn proeven - een van de meest voorkomende wijnziekten, wordt veroorzaakt door verontreiniging van wijn met azijnzuurbacteriën die wijn in azijnzuur veranderen. Deze ziekte treft meestal jonge en zwakke wijnen, laag alcoholgehalte, opgeslagen bij een te hoge temperatuur en wijnen met te veel luchttoevoer, bijv.: goed afgesloten met een stop. De wijn heeft een sterk irriterende geur en smaak, over het algemeen ongeschikt voor consumptie. Het anker kan zo sterk zijn, dat zelfs na het destilleren van de wijn, het distillaat heeft een azijnsmaak en -geur.

Over het algemeen kunnen de meeste wijnen worden bewaard,

verschillende middelen kunnen worden geprobeerd, wat de smaak van de wijn zal verbeteren en beter zal maken.

U kunt een zwakke, slechte wijn redden door deze te mengen met een nieuwe wijn.

Maar we moeten onszelf één vraag stellen:

Is het het waard?

Daar maken we tenslotte wijn voor, dat we het leuk vinden,

dat het zo natuurlijk en ecologisch mogelijk is,

en niet vol met conserveermiddelen en verbeteraars.

Gevonden op google via:

  • zelfgemaakt wijnrecept met meerdere vruchten
  • hoe je multi-fruitwijn maakt
  • zelfgemaakte multi-fruitwijn
  • Wijn proeven
  • nadelen van huiswijn
  • wijn accumulatie