Stoppen en andere flessluitingen

Stoppen en andere flessluitingen

De snelle ontwikkeling van kurk als de belangrijkste grondstof voor het verzegelen van wijnflessen (wijnkurken) vond plaats in de achttiende eeuw. Net op tijd, de uitstekende wijnmaker en gerespecteerde monnik Dom Perignon verving de eerder gebruikte houten pin ten gunste van kurkkurken. In deze periode werd de eerste champignonkurk gemaakt, wat tot op de dag van vandaag een universele sluiting is voor mousserende wijnen.

De verkeersopstoppingen zijn in opkomst, gebruikt voor elk type alcohol. Afhankelijk van het type en de kwaliteit van de gebruikte kurk:
– kurken van lagere kwaliteit en korte kurken voor bier en wodka;
– kurken van gemiddelde kwaliteit en lengte voor tafelwijnen, regionale wijnen;
– topkwaliteit kurken, lang, zonder enig verlies (ooit fluweelzacht genoemd), tot merkwijnen van de hoogste kwaliteit;

De kurkbloei is de enige, de beste sluiting duurde tot de 20e eeuw. De kurkhegemonie is doorbroken. Andere soorten flessluitingen ontwikkelen zich snel. Aluminium sluitingen worden geïntroduceerd, caps, synthetische stoppen.

Momenteel kunnen we sluitingen onderscheiden:
– natuurlijke wijnkurken (ook wel bekend als massieve kurken) ​ de meeste wijnen ter wereld zijn afgesloten met natuurkurken, het is de beste en duurste kurken sluiting. Dergelijke kurken worden in één stuk uit de schors van de kurkeik gesneden. Zo'n kurk voldoet aan alle eisen voor een perfecte sluiting voor wijn. Het is bedoeld voor merkwijnen die bedoeld zijn om langer te rijpen.

– geagglomereerde wijnkurken - het goedkoopste type kurk, gemaakt van restjes van de productie van natuurkurken en andere kurkmaterialen, het zijn niets anders dan kleine kurkkorrels, die zijn verlijmd met speciale lijm en geperst (dit soort triplex). Het is een kurk van lage kwaliteit, wat vaak de oorzaak is van wijngebreken. Vanwege de prijs echter, de productie groeit constant elk jaar. Geagglomereerde kurken zijn bedoeld voor consumptieklare wijnen, dergelijke kurken worden zelden gebruikt voor langdurige opslag van uitstekende wijnen. Geagglomereerde files vanwege hun lage prijs, ze worden het meest gebruikt voor huiswijnen. Huiswijn die met zo'n kurk is gekurkt, kan worden bewaard tot 3-4 jaren.

– gelaagde wijnkurken - het is een tussenvorm tussen geagglomereerd en massief kurk (gemiddeld qua kwaliteit en prijs). Het is daar, die lagen worden verlijmd op de geagglomereerde kurk 1 of twee van massief kurk. Lagen kunnen zowel aan één kant als aan beide kanten worden geplakt. Als de vaste lagen maar aan één kant zijn geplakt, dan, als we de wijn kurken, moeten we eraan denken, om het deel van de kurk met dichte cirkels naar de binnenkant van de fles te richten. Huiswijn die met zo'n kurk is gekurkt, kan worden bewaard tot 4-6 jaren.

– synthetische wijnkurken - ze veroorzaken de grootste controverse onder wijnmakers. Ze zijn geboren in Amerika waar ze veel worden gebruikt. Momenteel groeit hun productie constant en wint ze steeds meer aan populariteit. Ze beschermen de wijn perfect, echter aan de andere kant, hun beklemming veroorzaakt, dat de wijn niet rijpt tijdens het rijpen. Daarom wordt deze kurk gebruikt voor zowel witte als tafelwijnen, voor wijnen die bedoeld zijn voor snelle consumptie. Synthetische champignonkurken zijn erg populair als sluiting voor goedkopere mousserende wijnen. Bij het thuis maken van wijn, we kunnen ook synthetische pluggen proberen. Dit is hun grootste voordeel, dat de gekurkte wijn niet gaat lekken en de kurk niet gaat schimmelen, wijnen kunnen jarenlang worden bewaard.

– aluminium doppen - steeds vaker gebruikt bij het maken van wijn. Ze garanderen een bijna hermetische sluiting, ze hebben geen invloed op de smaak van de wijn, wijn die zo gesloten is, kan snel worden geopend zonder extra "gereedschap". Voor wijnen in traditionele flessen van 750 ml en ca., De doppen worden alleen gebruikt in tafelwijnen. Dit type sluiting wordt echter veel gebruikt voor wijnen die in grotere flessen worden verkocht, b.v.: 2,5 ik 5 liter.

– capsules - het is de goedkoopste flessluiting. De flessendoppen werden niet populair als wijnsluitingen, terwijl sommige champagnes die rijpen voordat ze worden verkocht, worden afgesloten met doppen, en alleen voordat ze te koop worden aangeboden, de dop is vervangen door een champignonstop.

Gevonden op google via:

  • wijnkurken
  • flessenstoppen
  • aluminium doppen
  • soorten wijnkurken
  • files
  • flessenstoppen 5 liter
  • eiken kurk