Wijn – Geschiedenis

Wijn – goed het doet, dat het woord als een toverspreuk in mijn oren klinkt?.

De vermelding in het lexicon is cool en to the point: "Wijn, een alcoholische drank verkregen uit vruchtensappen die suiker bevatten, en meer specifiek – gefermenteerd druivensap in tegenstelling tot fruitwijn, gemaakt van appels, peren en ander fruit…​

Dit is oké en belangrijk, maar het beschrijft alleen in droge woorden dit verbazingwekkende proces van omzetting van de ene materie in de andere. Hij roept echter wel wat herinneringen op uit de vroegste kindertijd.

ik snap het, mezelf bergop gaan: Ik houd me vast aan de geharde hand van een bejaarde man. We passeren oude muren met ronde bogen van rode en gele zandsteen en grijze, rotte houten deur, doordrenkt van de heerlijke geur van sering en vlierbes. Het is een warme vroege zomerdag, we lopen de straat op, totdat we uiteindelijk een van de poorten naderen, leidend naar de kelder: Het hek staat open. De trap leidt naar beneden en verdwijnt in de duisternis., Ik wil daar niet naar binnen, Ik ben bang in het donker, maar de man lacht en trekt me met zich mee. Kalmeert me, hij zegt, dat ik er ooit achter zal komen, wat wordt hier opgeslagen en wat leeft in vaten, Ik zal hem dan noemen en toegeven dat hij gelijk heeft; omdat zo'n kelder uitgehouwen in een rots vol wijn het mooiste is direct na het paradijs.

Ik begreep hier niets van, waar hij ruzie over maakte en wat hij me uitlegde, maar in het zwakke licht van de lamp zag ik een kelderruimte en vaten in rijen gestapeld en op elkaar gestapeld; groot en middelgroot, ovaal en rond, en helemaal bovenaan vrij klein, ingeklemd tussen de uitstulpingen van omvangrijke houten knoppen. Het duurde even voordat ik de man in de blauwe jas zag, iets doen met een van de vaten. Hij schroefde een rubberen slang op de krik op de bodem en hing die in een ton. Toen beklom hij de ladder en de tweede slang, hangend aan de andere kant van de krik, vastgelopen in een ander vat. Toen pakte hij een hefboom van de krik en begon die heen en weer te bewegen. Het gorgelde, er was een zoemend geluid, en ik vond de geluiden erg leuk. We rollen de nieuwe wijn!'Ik keek vragend op. “Een vat wijn wordt in een ander vat gepompt, zie je " – zei mijn voogd. Toegegeven, ik kon niets zien, maar ik hoorde het gemurmel duidelijker,vloeistof in de slang.

Het gemompel zakte snel weg, en uiteindelijk gorgelde alleen de wijn sterker in het tweede vat. Stelde mijn leraar voor, om mijn oor aan het donkere hout te leggen. Ik was zo gefascineerd door dit geluid.

Nu was ik helemaal over de angst heen en keek nieuwsgierig rond in de kelder.

Ondertussen vroeg mijn voogd aan de man in de blauwe jas, mocht hij een glas hebben, je moet proberen, kwam er iets van deze fout. Meteen werd een kleine rode slang opgehaald en aan een dikke slang in een ton gehangen. Ik kon van onderaf zien, zoals de man op de ladder aan het ene uiteinde van de slang begon te zuigen, toen stak hij zijn duim over het gat en richtte het naar de fles.

Het spoot eruit en de fles vulde zich langzaam met wijn. "Eén glas is waarschijnlijk niet genoeg voor jou?​ – zei de man en lachte, toen wendde hij zich tot mij: 'Jij wilt ook wat drinken?​

Ik knikte blij, en omdat ik in die tijd leerde spreken, Ik kwam wazig uit mezelf, maar zeer ondubbelzinnig: "Drinken, drinken".

Dus ik kreeg een glas, weliswaar maar half vol, en na een paar slokjes werd het van mij teruggenomen.

"Nee, en hoe het smaakt?​

"Trots!​

Natuurlijk weet ik het niet meer, vond ik het echt leuk, maar zelfs vandaag lachen ze in mijn familie en in ons dorp om mijn eerste ervaringen in een wijnkelder.

Na het eerste bezoek aan de kelder was het tijd voor veel meer; ik keek, hoe druiven tot druif worden gemaakt, Ik luisterde, hoe het gorgelt in vaten, Ik snoof de onvergelijkbare geur van herfstwijn op. Hij maakte zonovergoten dorpen in de heuvels van Rijnland-Palts en Hessen vol charme; de herfst was bedwelmend en gaf smaak aan geleidelijke veranderingen van troebel, zoet sap, wat uiteindelijk duidelijk werd, droge wijn.

Toen ik opgroeide, Ik heb ook wijngaarden leren kennen. Ik zou kunnen kijken, hoe in het voorjaar de scheuten van de takken worden gesnoeid en aan de draden worden vastgemaakt. Met mijn oude buurman reisde ik naar een afgelegen boerderij, gelegen tot aan de grens, en terwijl ik in het gras lag en in de zon lag te zonnebaden, hij gebruikte zijn schoffel om de klonterige aarde rond elke wijnstok te breken. Vanuit mijn stoel had ik een weids uitzicht; voor mij was er een ruimte met bruine en groene vlakken van velden en weilanden, alleen gebroken door de donkere vlekken van fruitbomen, en de glooiende hellingen van de heuvels kruisten de glooiende rijen wijngaarden.