De eerste ontmoeting met de Bulgaarse keuken

De eerste kennismaking met de Bulgaarse keuken verloopt vrij vlot voor alle buitenlanders. Het wordt door u bijzonder hartelijk geaccepteerd, die bekend zijn met de principes van moderne diëtetiek. Is het mogelijk om de keuken niet te accepteren?, op basis van diverse groenten, waarin het enige vet lichte en heldere zonnebloemolie is, en vlees wordt meestal gegrild? En dit zijn altijd veel zuivelproducten - beroemd, zeer waardevolle yoghurt en uitstekende kazen. In deze situatie kan de Bulgaarse keuken zonder overdrijving worden beschouwd als de keuken van de toekomst.
Er zijn echter momenten, wanneer toeristen die Bulgarije bezoeken, moeilijke tijden doormaken vanwege het voedingsmodel dat hier van kracht is. U kunt instorten, wanneer ze je na een moorddadige reis vanuit Polen uitnodigen voor een ontbijt: in plaats van de droomhete thee, verwacht hij “kiseło mliako” en een stukje druipend vet ,,bankiers”. U kunt ook aarzelen bij het zien van "Szkembechorba” - met melk gebleekte penssoep, royaal bestrooid met knoflooksaus. Wij daarentegen, en veel van onze landgenoten, We bleken volkomen hulpeloos te zijn in het aangezicht van de "februari-kurk".” - klein, hete pepers. De onschuldige, de groene peul wordt meestal voorzichtig door de buitenlanders naar de rand van het bord verwijderd. En toch wordt de hoed in Bulgarije zelfs als zelfstandig tussendoortje gebruikt - “meze” - tot cognac, gewoon zo, in een glas water, zonder enige andere toevoegingen. De niet-ingewijden worden dan geconfronteerd met een probleem, die in deze samenstelling testen met een neutraliserend en verzachtend additief: of hete peper voor een wreed sterke wodka, of juist het tegenovergestelde?

Lijkt, dat het eten van de donut hier een bewezen test is, waarmee je de onmiskenbaar authentieke inwoner van de Balkan kunt identificeren. Als ze na het eten van deze lekkernij haar adem niet verliest, als zijn ogen niet beslaan, het betekent, die uw, niet een of andere Noord-Europeaan.

De brandende peper verliest echter volledig zijn helse eigenschappen, wanneer het niet rauw wordt geconsumeerd, maar het is alleen een smaakmaker voor gerechten. Tijdens het koken in een kleine hoeveelheid in een pan gegooid - ongeacht of het gedroogd is, of vers - maakt soepen en sauzen uitstekend, pittige smaak, maar zonder overdreven scherp te zijn.

Elk, die minstens een korte vakantie in Bulgarije hebben doorgebracht, hij kon het met zijn ogen zien, dat de meeste gerechten hier gebaseerd zijn op tomatensamenstellingen. Deze groente - laat in Europa bekend, een w XV w. beschouwd als een giftige plant - lange tijd sierde het naast de roos uw tuinen. Daarna beheerste ze de mediterrane en Balkan-keuken. Als blijk van herkenning kregen de tomaten specifieke namen, zoals perziken - "vruchten van het leven”, hij genas sterk ,Houd van appels” ("Toffee appels”) of "Hemelse Eieren."” ('Paradieseier”). Tomaten zijn zo populair, niet alleen vanwege hun voedingswaarde. Rauw gegeten in salades, als aanvulling op eventuele soepen, sauzen, vlees, als jam als toetje, ze kunnen het hele jaar door gemakkelijk in de vorm van sappen worden bewaard, diepvries voedsel, augurken, augurken, concentraten etc.. Omdat deze groenten geen controverse oproepen, wij nodigen u uit om zonder aarzelen onze gerechten te proberen, in wiens wapenschild een tomaat staat.

We willen ook graag de details ervan zo breed mogelijk bespreken, toonaangevende Poolse fijnproevers door de stambomen van de meest typische Bulgaarse voedingstradities. Dit wordt zeker mogelijk gemaakt door de gastronomische kalender, want in Bulgarije heeft misschien alles zijn tijd meer dan waar dan ook, en enkele oude, Culinaire gewoontes gerelateerd aan de seizoenen zijn nog steeds springlevend en up-to-date.