BEZOEK AAN "MECHAN”

Een ander type locaties dat erg populair is in Bulgarije zijn 'mechans', wiens ontwerpers verwijzen naar historisch zeer verre tijden - het eerste of tweede Bulgaarse rijk. Het zijn over het algemeen gewelfde kelders, waarnaar u afdaalt via stenen treden. Het restaurant bestaat doorgaans uit meerdere discreet verlichte ruimtes, gestapeld met zware tafels en banken. Dikke kaarsen branden in machtige, ijzeren kandelaars, werpt een gloed op de rauwe, inscripties in het Cyrillisch op de muren. Hier aan het zitten, we kunnen ons het interieur van de paleizen Presław en Tarnów perfect voorstellen. Kijk gewoon, De jongens en de bebaarde krijgers van tsaar Asen zullen als donkere tafels zitten…

Ook de menukaart is zorgvuldig samengesteld; omdat ze zijn aangepast aan de historische stijl die op deze plek heerst en het tactloos zou zijn om hier een vegetarische moussaka of jachnia te zoeken. Als specialiteit worden echter verschillende soorten kebaps aanbevolen in de mechanismen, inclusief natuurlijk "stomna-kebap"”, geserveerd in een zwaar aarden vat, waarin het werd gebakken.

Lijkt, dat Bulgaren onuitputtelijke inventiviteit hebben bij het creëren van nog nieuwe, een stevig geworteld in de traditie van uitgaansgelegenheden. Geen wonder dus, dat de excursieprogramma's voor buitenlanders bijna altijd een bezoek aan hen omvatten. Er zijn dus hongerige gidsen die de groep leiden vanaf de kampvuren in Hajduk, door khan's tenten en zigeunerkampen naar vissersdorpen, jachthuizen en kloostercellen. En overal worden heerlijke en passende "specialiteiten" alleen voor een bepaalde plaats voorgesteld” en perfect voor elk gerecht, Bulgaarse wijnen. En ja, in Owczarnia ('De kazerne”) We worden natuurlijk getrakteerd op een ram, die nu draait op het spit boven de grote haard. In het jachtrestaurant ("Łowna Sressza”) we kunnen een heerlijk bereide fazant bestellen, en in een vissersdorp - om vis uit de Zwarte Zee te proeven. In de kloosterkamer (“Mona-kracht Izba”) aan de andere kant moet je altijd rood drinken, nergens anders te vinden, zware en zoete wijn “Monastyrsko Szuszukane” (monastiek gefluister).

De Bulgaarse gastronomie geeft duidelijk de voorkeur aan traditie, maar loopt niet weg van luxe en moderniteit. Immers, in bijna elk hotel zijn er kleinere en grotere restaurants die erg "Europees" zijn” qua inrichting en voorgesteld menu. Elegante interieurs van rustige bars, 'Varićte” met een rijk cabaretprogramma, ze vermenigvuldigen zich evenredig met de ontwikkeling van het toerisme.

Een typisch voorbeeld van de ontwikkelingstrends van de Bulgaarse gastronomie was het hotelcomplex "Ambasador” in Golden Sands. We aten daar bijvoorbeeld. "Weens” ontbijt in een glazen café en lunch in een zeer moderne restaurantruimte, waar alleen het uitzicht op de zee buiten de ramen ons het bestaan ​​van Bulgarije deed beseffen, en in de avond, we liepen langs de wenteltrap naar de mechana in de kelder, waar de gerechten van de nationale keuken perfect harmoniseerden met het interieur gebaseerd op de Boyar-traditie en zigeunermuziek.