Geschiedenis van Bulgarije

De volkeren die ooit het grondgebied van het huidige Bulgarije bewoonden, evenals naties die door deze landen trekken als gevolg van historische stormen, heeft een blijvende stempel gedrukt op de gebruiken van de huidige inwoners van dit land. Thracische cultuur vermengd met de invloed van Romeinse kolonisten, de gewoonten van de barbaren die deze landen verwoesten, en tenslotte het levensmodel voor mensen die zich hier in de 6e eeuw vestigden. De Slaven en het constant verontrustende Byzantium, gaf een culturele basis aan de v 681 r. naar de Proto-Bulgaarse staat. Oorlogszuchtig, Tiucsko-Tataarse stam, die, na het verstrooien van de Byzantijnse troepen, dapper Dobruja bestormden onder leiding van Khan Asparuch, het werd snel opgenomen door het Slavische element. In slechts twee eeuwen is de proto-Bulgaarse taal bijna volledig verdwenen, wiens weinige relikwieën (samen met het woord "Bulgaars”) is te vinden in moderne taal. Zo'n specifiek gevormde Bulgaarse staat, met als hoofdstad Pliška, won snel aan kracht en belang.
Aan het begin van de 9e eeuw. - tijdens het bewind van Khan Krum - werd Bulgarije belangrijk, een macht die zelfs Byzantium bedreigde, en zijn grenzen bereikten de Dnjestr en Tisza. W. 865 r. Tsaar Boris I werd gedoopt door de Griekse geestelijkheid, dus inclusief Bulgarije in de invloedssfeer van de Byzantijnse cultuur. Tijdens het bewind van de opvolger van tsaar Boris - Simeon (893-927) - Bulgarije beleefde zijn 'gouden eeuw'”. Grote economische ontwikkeling, de indrukwekkende hoofdstad Presław, nieuw leven ingeblazen literair werk onder de speciale bescherming van de tsaar, dat het toenmalige Bulgarije veel Europese landen ver vooruit was in zijn ontwikkeling. De erfgenamen van de autocraat Simeon konden de macht van de staat echter niet behouden. W XI w. Bulgarije op ca. 170 jaren kwamen onder de heerschappij van het Byzantijnse rijk,
Het Tweede Bulgaarse rijk is ontstaan ​​als gevolg van een nationale opstand, wat w 1185 r. werd aangewakkerd door twee tirnovistische boyars - Asen en Piotr. Bulgarije is teruggekeerd in zijn oude glorie, wiens hoofdstad nu Tarnovo was, in de tijd van de grote heersers - Kaloyan en Ivan-Asen, het machtigste land van de Balkan worden. Na verloop van tijd echter interne strijd om de macht, buitenlandse interventies en de eerste boerenopstand in Europa leidden tot de splitsing van de staat in twee delen. Zo'n verzwakt Bulgarije - lang geplaagd door de Turken - werd hun gemakkelijke prooi. W. 1393 r. Tarnovo viel na drie maanden van bloedige gevechten. Bulgarije heeft zijn onafhankelijkheid definitief verloren 500 jaren. Het zware juk van de Ottomaanse staat, constante onderdrukking van de achtergestelde "rai” ze vormen een schokkende bladzijde in de geschiedenis van de Bulgaarse natie. Pogingen om weerstand te bieden werden bloedig onderdrukt, en geen van de opkomst had het gewenste effect. Alleen in 1878 r. De oorlog van Rusland met Turkije heeft Bulgarije na vijf eeuwen gevangenschap bevrijd.