DAG GELIJK AAN NACHT

Wanneer, in de eerste dagen van juni, enorme hotelcomplexen over de hele kust beginnen vol te lopen met meertalige menigten, de zomer wordt begroet met de ouderen in het Strandja-gebergte en gemolken met een geweldig ritueel. Douane in verband met de Bulgaarse midzomer”, op 3 juni, dat wil zeggen, aan de vooravond van de heiligen Constantijn en Helena, omdat ze niet beperkt zijn tot onbezorgd plezier met sprongen over kampvuren. Het hoogtepunt van het programma zijn de zogenaamde. nestinana, dat wil zeggen, een rituele dans die om middernacht wordt uitgevoerd. „Nestinarki” ze dansen het met hun blote voeten op hete kolen, en de toestand van collectieve hysterie, waar ze naartoe gaan, zorgt ervoor dat ze geen brandwonden voelen. Zich bewust van de romantiek van deze oorspronkelijke traditie, deden de Bulgaren hun best, dat deze attractie buitenlandse gasten die hun land bezoeken niet zou omzeilen. Gestileerde Nestinar-dansen uitgevoerd door afgestudeerden van balletscholen kunnen door toeristen worden bekeken tijdens de evenementen rond het Songfestival in Sunny Beach of in het theater in Plovdiv.
Heel toevallig dragen ook de Bulgaarse heiligen Constantijn en Helena, beschermheren van de nestinaries, bij aan het aangenaam maken van hun verblijf aan de Zwarte Zee voor hun gasten.. Iedereen, die Druzhba zelfs voor een korte tijd zullen bezoeken, hij zal de witte muren van het klooster bereiken, die ooit naar deze heiligen is vernoemd. Tegenwoordig doen de figuren van beschermheren alleen maar denken aan het icoon dat in de oude kerk wordt bewaard, half verborgen in de grond. De sfeer van het klooster, dat werd omgebouwd tot een hotel, We kunnen echter op twee charmante plaatsen "Sedemte Odai" vinden” (zeven kamers) en „Monastyrska Room” (kloosterkelder).
O królowej Helenie mówi legenda, dat ze aan zee lag te rusten tijdens de Turkse invasie van het Balkan-schiereiland. Juist dan, toen de boodschapper aankondigde, dat de Turkse vloot zich in de Zwarte Zee bevindt en Varna en Constantinopel bedreigt, een van de bedienden kookte vis. De koningin, na het horen van deze volkomen ongelooflijk klinkende informatie, zei: “Als de vis zelf omdraait in de pan, ik zal geloven, dat de Turken Constantinopel en Varna konden innemen”. En de vis sprong en draaide vanzelf.
In verband met deze legende aten de pelgrims die het klooster bezochten hier altijd brood en vis. Misschien is dat waarom in blanken, De “Sedemte Odai” We hielden altijd het meest van visgerechten. Helaas is het ons niet gelukt om de "koninklijke vis" te proberen”, die uit die beroemde tijd, en op het verkeerde moment van de sprong gemaakt in de pan, het bleef voor altijd wit aan één kant, aan de andere kant rood.