IN STAROBULGARSKA "KYSZTI”

De unieke sfeer van de oude kamers, witgekalkt met kalk en bekleed met kleurrijke tapijten, is nog steeds terug te vinden in een dorp in de buurt van de Balkan of een stad verloren tussen de bergen., zoals Bożenci of Kałofer. We zijn erin geslaagd om het voormalige Bulgarije te ontmoeten in Koprivsztica, waar elk van de oude huizen een soort museum is. Lijkt, dat in deze kleine stad, waarin ooit de ideeën van de Bulgaarse nationale heropleving werden geboren en waarin Ljuben Karawełov de onsterfelijke figuren van "Bulgaren van weleer”, Alle klokken stopten meer dan honderd jaar geleden. Dit is de indruk die we krijgen als we een van de huizen binnengaan die verborgen zijn achter hoge stenen muren. Elk van deze gebouwen met twee verdiepingen heeft een inherente 'czardak'” (de veranda) en het karakteristieke platte dak van stenen platen is anders, dankzij de originele versiering. Ingewikkelde gravures op de pilaren die het dak ondersteunen, op chardak-galerijen, leuningen voor trappen en luiken, op de plafonds van woonkamers, beeldhouwwerken, waaronder het symbool van de zon domineert, getuigen van de buitengewone gevoeligheid voor de schoonheid van de inwoners van deze stad die door bergen en bossen van de wereld is afgesneden.
Het interieurontwerp van een oud Bulgaars huis heeft in dit opzicht weinig te maken met Europese tradities. Het middelpunt van de kamer is meestal de open haard ('Eyag”) met een koperen ketel die boven de haard hangt. De meubels zijn laag, kratten die bij de muren staan ​​- oplettendheid”, die - bedekt met vloerkleden met patronen - fungeren als banken. In het midden een lage ronde tafel en kleine halvemaanvormige krukjes, waarop men bijna geknield zit. Het grootste deel van de kamer is gescheiden door een reling, waarachter, op het platform, een rustplaats is, bekleed met tapijten en kussens. Het is allemaal erg oriëntaals en fascinerend door zijn uniekheid. We hebben echter tevergeefs gezocht naar deze originele stijl in het moderne appartement van onze gastheren, waarvan de esthetische vereisten ver afweken van de oude Bulgaarse traditie. Gelukkig is de bijna volledig moderne keuken er niet van afgeweken.