GERGIOWDEN - HET FEEST VAN DE LENTE EN HERDERS

Eind april zijn de grassen in de alpenweiden al zo weelderig, dat je daar met de schapen naartoe kunt gaan. In lijn met de aloude traditie, het schapenseizoen begint officieel op St.. George - de zogenaamde. Gergiowden, vallen volgens de kalender die hier geldig is 6 mei. Voor dit land, waar schapenhouderij altijd de basis van het bestaan ​​is geweest, 'Gergiowden” het was een buitengewoon belangrijke vakantie.
Een keer, voordat Bulgarije bekend en dicht bij ons werd, toen we haar nog door de ogen van de twee weken oude deelnemers keken, toeristische reis, we keken toevallig naar een optreden van een folkband. Met scherp, mannen met herdersstokken in hun handen kwamen het podium op, jonge meisjes met koperen exemplaren kwamen binnen, emmers versierd met bloemen, de jongens hingen touwschommels. Natuurlijk, de scène werd zorgvuldig geïntegreerd in de prachtige scène, dansarrangement en aangevuld met een fascinerende muzikale omlijsting. We keken met belangstelling naar de acties van het team, maar afgezien van de interessante choreografische effecten konden we niets lezen van dit genrebeeld. Alleen later, veel later, toen ons "avontuur met Bulgarije” het was geen maanden meer, maar jaren, kwamen we erachter, dat het een gestileerde ritus was voor de plechtige opening van het herdersseizoen en dat deze traditie nog steeds leeft. En vandaag, 6 In mei zijn de deuren van huizen versierd met takken van beuken en meidoorn, en de inwoners van het dorp hebben 's avonds lang plezier bij gewone vreugdevuren in open plekken in het bos en genieten van hun diner.
Het gebruikelijke gerecht voor dit feest is natuurlijk het eerste gebraden lamsvlees dit jaar. Volgens de oude gewoonte, het moet worden gevoerd voordat het met zemelen wordt gedood, zout en gras. Dit was om een ​​goede oogst op het veld te garanderen, op het erf en in de weilanden. Tijdens het avondfeest bij het vuur moest je schommelen op een eiken- of beukenhouten schommel, om uw gezondheid het hele jaar door te garanderen. Hiervoor werden ook de handen en voeten van de jonge brandnetel gehakt. Je moest die dag ook je gewicht controleren en je kracht testen door stenen te gooien. De lamsbotten die van het feest waren overgebleven, moesten in de mierenhoop worden begraven, dat de schapen zich snel zouden vermenigvuldigen en dat het er misschien zo veel zijn, welke mieren.
Traditie vereist ook speciale rituelen bij het melken van schapen. In de berg "mandra's”-ze siert de hutten’ kwekerijen met guirlandes van wilde bloemen, en nadat de schapen zijn gemolken, hangen ze de kransen om de nek van de ram. In sommige plaatsen (tyrnowskie, szumenskie) terwijl het is gemaakt van beukenbladeren, trossen wilde geraniums en witte bosbloemen, waarmee het oor van een ketel bedoeld voor het melken van schapen is versierd. Deze planten zijn niet willekeurig geselecteerd. Elk van hen heeft een taak die wordt bepaald door de traditie. De beukenbladeren zorgen voor overvloedig melken, bosbloemen - melk en kaas van hoge kwaliteit, en geranium - hier "zdrawec” - om de kuddes tegen ziekten te beschermen.
Misschien, geweldige effecten, dat Bulgarije bereikt op het gebied van fokken, zijn te wijten aan de specifieke geografische omstandigheden van dat land. Wij geloven echter liever, dat alle ingewikkelde riten het doen, die in de lente in de mandra's van de Balkan worden uitgevoerd”.