Skara vlees – kebapczeta – kjufteta

De meest populaire en lekkerste manier om vlees te koken in Bulgarije is het grillen, genaamd "skara”. Dus "grill” zit in elk, zelfs het kleinste restaurant. Natuurlijk, in luxe gebouwen zijn dit elektrische apparaten, maar hier en daar zie je in de keuken van het restaurant nog een zwarte kapbel boven het rooster hangen, waaronder de houtskool gloeit. Vlees met "kippen"’ het is breekbaar, sappig, geurig en volledig verstoken van onnodig vet. Vanuit het rooster stellen we meestal 'shishhet' voor” (spiesjes), „Pyrżole” (karbonades), slachtafval van lam, en ook - extreem populair in Bulgarije - gehaktproducten - "kjufteta” (kleine schnitzels) en „kebapczeta” (soort worsten).

De smaak van slechte producten bewonderen, Zeker, vroegen veel van onze landgenoten zich af, waarom gehakt bij ons zo'n slechte naam heeft, want je kunt er zulke heerlijke gerechten van maken. Als de Bulgaarse gastvrouw het echter zag, hoe we schnitzels of hamburgers bereiden, en ze zou beslist sprakeloos zijn van afgrijzen. Sappige kebapczeta en kjufteta danken hun smaak aan veel gecompliceerde activiteiten.

De eerste en belangrijkste regel, die hier wordt waargenomen, het te hakken vlees is correct en in verhouding daarmee. Meestal wordt het in gelijke delen gecombineerd met lams- en kalfsvlees of rundvlees. Het klopt ook (in het kleinste percentage) varkensvlees. Het vlees wordt zorgvuldig verwerkt: het moet minstens twee keer worden gemalen en zeer goed worden voorbereid met de handen ondergedompeld in koud water. De bereide massa wordt ook minstens twee keer gedurende enkele of meerdere uren in de koelkast geplaatst. Alleen aan dergelijk bereid vlees kunnen geschikte kruiden worden toegevoegd en in een specifieke vorm worden gevormd. Dus toen, in het restaurant "Trimoncjum" in Plovdiv, de ober voor ons een warme schotel plaatste met "gemengd karate"”, we wisten het echt niet, welk stuk van het voorgestelde vlees als het edelste moet worden beschouwd. Als het op smaak aankomt, kleine kebapczeta die smelten in de mond waren niet onderdoen voor plakjes varkenslende of blokjes lendenen die aan de "shisha" vastzaten”.