WEINIG "MEZE"

De nationale Bulgaarse keuken overtuigt ons welsprekend, dat de makers de culinaire kunst in hoge mate beheersen, dat ze niet alleen de verscheidenheid aan voedsel ten volle konden waarderen, maar ook interessante smaakcomposities. Een van de helden uit de roman van Ljuben Karawełov - Bulgaren van weleer” - dat is het bevel van de schoondochter die "weinig voorbereidt” een snack („Meze”) voor een sociaal gesprek:

'Giet daar de beste rakia in de smeltkroes, meng het met honing, maar laat nog een beetje honing, en steek het in brand, zo, Ken jij, warm haar gewoon een beetje op. Vertel mama daar, dat ze me een kool zou geven, en besprenkel het met rode peper, maar het spreekt voor zich, zodat er niet te veel paprika's zijn… Breng wat vijgen en droge druiven mee. Bak ook wat lamslever en snij de uien, maar je begrijpt, zodat het heel dun wordt gesneden…”

Zo, alleen een kieskeurige fijnproever kon op deze manier spreken, het Brillat-Savarina-principe in zijn leven toepassen, wie praatte, dat “gastronomische kennis essentieel is voor alle mensen, aangezien zij het is die probeert de som van de genoegens die hun worden toegewezen, te vergroten”.