WANDELEN ROND DE HERFSTBEURS

Is er iets leukers voor het oog?, dan de aanblik van een stadsmarkt als deze, Oktoberdagen overbelicht door de zon, wanneer de kraampjes buigen onder hopen groenten en fruit in alle kleuren en vormen?
Zwaar, honing druiven, enorme peulen rode peper, slingers van goede knoflook, groen-paars slipje, glad, zwarte en glanzende aubergines - dit alles zorgt voor een uitstekende kleursamenstelling, die wordt aangevuld door een even perfecte geur. De geur van peterselie, selderij, mint en czubricy combineren met de golf van geur die afkomstig is van kraampjes met gebakken vis en ketels met gekookte maïs, er een maken, een geheel dat de eetlust opwekt.
Dwalen op de herfstmarkt was onze favoriete vorm van vrije tijd. Meer dan eens werden we meegesleept door waanzin en daarna droegen we zware netten met niet erg verstandige aankopen naar het hotel, want toen we langs de kraampjes liepen, alles leek buitengewoon aantrekkelijk. Kan de schoonheid van de voorgestelde goederen niet weerstaan, we hebben alles gekocht, wat onze aandacht trok - zelfs dingen die totaal niet nodig zijn in ons Bulgaarse bestaan. Dus amberkleurige honing in enorme potten en bundels aromatische Balkankruiden, en zelfs trossen druivenbladeren voor "tortelduifjes".”. We keken ook met belangstelling toe, hoe Bulgaren kopen. Reeds uit dergelijke vluchtige observaties zou men veel conclusies en veel generalisaties kunnen trekken over de eigenschappen van de lokale keuken. Dus, vol met paprika's worden naar huis gebracht, tomaten, aubergines, plus slechts een kilo of twee aardappelen, omdat dit hier de verhoudingen zijn. We keken jaloers naar de variatie in groenten en fruit, wat de Bulgaarse gastvrouw tot haar beschikking heeft. De peper zelf heeft verschillende variëteiten - en groot, glad, trójkątne strąki, zacht, met een zoete smaak, genaamd "gate”, en "Cadmium” - rode balletjes tomatenpeper, en pittig, kleine kolibries”. Meestal werden er veel noten op de markt gekocht, die een zeer belangrijke aanvulling zijn op veel gerechten. In hoeveel recepten zijn we de zin tegengekomen - “voeg een handvol gemalen noten toe” en in situaties die volkomen verrassend zijn voor het Poolse gehemelte, omdat b.v.. voor soepen of vlees. Daarom verdrinken dorpen en steden in de buurt van de Balkan gewoon in notenboomgaarden, bijvoorbeeld Tetewen, waar we onze vakantie hebben doorgebracht.
We hielden ook erg van het observeren van de aankoop van watermeloenen. Het was de hele ceremonie. Deze enorme, groene bollen direct op de grond gestapeld, ze leken ons, onwetendkom, helemaal hetzelfde. De kopers dachten echter anders. Vaak werden er een tiental vruchten gegooid, kies uiteindelijk - na zorgvuldig en zeer mysterieus tikken - de juiste. En dat was ook niet het einde van de repetities. De verkoper sneed een kegelvormig stuk rood vlees met een scherp mes en pas nadat hij ernaar had gekeken, werd een beslissing genomen: kopen of niet.
De Bulgaarse herfst verlevendigt en vrolijkt zelfs stereotiepe flatgebouwen in de stad op. Op de balkons, lange kransen of koorden die met een draad van rode peper zijn vastgebonden, verschijnen direct op de ramen. Hoe zou het niet mogelijk zijn om een ​​droge hoed klaar te maken voor de winter?. Het is tenslotte tijd om conserven te maken, en in elk gezin is het van groot belang.