CULINAIRE DAG VOOR DE BULGAARSE FAMILIE

Ook in het huidige Bulgarije, ondanks het duidelijke tempo van het leven, plezier wordt niet opgegeven, lekker eten geeft. Het is moeilijk om hier een gezin te vinden, waarin traditionele conserven niet zouden worden gemaakt voor de winter en mensen niet minstens één keer per dag samen zouden gaan eten.
Het dagmenu van een gemiddeld Bulgaars gezin ziet er in het hele land hetzelfde uit. In de ochtend - wanneer iedereen zich naar de kantoren haast, fabrieken en scholen - er worden fastfoodbars gebruikt, waarvan er veel zijn bij elke stap. De meest voorkomende drank is zure melk met een zoet broodje - "kifla"” of eet een stuk warme banica met kaas. Harder werkende arbeiders willen graag een portie warme en dikke "glazen zak" kopen voor het ontbijt” met sneetjes wit brood. De prijs van zo'n maaltijd is niet hoger dan een tiental gerechten.
W porze obiadowej, w której — w myśl zasady przyjętej w krajach południowych — stosowana jest dłuższa przerwa w pracy, de meest voorkomende plaatsen zijn ook bars, które już w tym czasie uruchamiają „skarę”. Ten posiłek także jest niewielki: 2—3 kebapczeta z łyżką sałatki z białej fasoli albo kawałek kurczaka. Hiervoor natuurlijk tarwe-maïsbrood, wit, dik gesneden en rijkelijk ondergedompeld in kruidenkruiden.
Na de terugkeer van het huishouden bereidt de Bulgaarse huisvrouw een basismaaltijd voor - iets tussen een late lunch en een vroeg diner. Het is meestal een vlees- en groentegerecht met veel verse groentesalade in de zomer en herfst, a z „turszii” - in de winter. Deze maaltijden - geserveerd in "wsekidnewna” (vrede, die het gezinsleven concentreert), en in de zomer meestal op het terras of in de tuin - ze spelen een belangrijke rol in het leven van het gezin. Het was toen, wanneer alle leden van het huishouden samenkomen, schept het beste klimaat om belangrijke gezinsproblemen te bespreken. Niemand heeft haast met deze maaltijden en kan in alle rust genieten van huisgemaakte specialiteiten.
Dit ritme van de dag, zeker gedicteerd door klimatologische omstandigheden, is in Bulgarije eeuwenlang onveranderd gebleven. En beschrijvingen van de belangrijkste - gewone - avondmaaltijd, toen deze "boerderijtafel zoals gewoonlijk werd gedekt onder een wijnstokboom ... vinden we op de pagina's van literaire werken.
Lijkt, dat Bulgaren niet alleen graag aan de bankettafels schuiven, ze praten niet alleen graag over eten, maar ze schrijven er ook met evenveel plezier over. De werken van de klassiekers zitten vol met "lekker” citaten, zoals deze, uit de beroemde roman van Ivan Vazov "Onder het juk": "Een soort wijnzak, gedronken in de verkoelende schaduw van de wilgen boven de zoemende kristallen stroom, geeft me het gevoel, dat je slavernij vergeet, sommige gjuwecz gebakken met scharlaken aubergines, geurige peterselie en hete pepers… kalmeert angst”,
Hoe vrouwen werk combineren met alledaags koken, het blijft slechts hun geheim. Het bereiden van gerechten in deze zeer arbeidsintensieve keuken kost veel tijd en het is onmogelijk om met vervangers weg te komen, omdat er zoveel producten nodig zijn om één 'manga' te maken” Pel, drobniutko pokrajać, stoofpot op volgorde… En werk bovendien in je eigen tuin-wijngaard, die iedereen hier over het algemeen heeft, omdat de nationale keuken speciale eisen stelt, als het gaat om de kwaliteit van groenten en fruit.