AVOND PROMENADE

Bespreken van de culinaire dag van een typische Bulgaar, je kunt de traditie van een avondwandeling door de stad niet negeren. Het is een tijd van volledige ontspanning na de stress van de dag, tijd om vrienden te ontmoeten. Deze ongehaaste wandeling door de straten van de binnenstad maakt deel uit van het dagelijkse ritueel. Dus ongeacht het feit, of we nu in de grote hoofdstad Sofia zijn, of in het piepkleine fabriekje Gabrovo, in de haven Burgas of het bergachtige Plovdiv, we konden niet anders dan onder de indruk zijn, dat het een onzichtbare kracht is die de bewoners uit hun huizen naar de traditionele Corso trekt.

In heet, de avondlucht ruikt naar popcorn, met aandrang aangeboden door straatverkopers. Er klinkt muziek uit de open deur van het restaurant, de straten vullen zich met eentonige, een zoemend zoemend geluid. De cafétuinen gescheiden door rijen gekleurde gloeilampen komen tot leven. Je komt hier binnen voor een moment van gesprek met vrienden. Een bestelling van een ober hoeft niet groot te zijn - een glas rum of een glas cognac gemengd met Coca-Cola is voldoende voor sociale bijeenkomsten.. Het kan ook een kopje sterke en zoete koffie zijn, die hier in kleine kroezen wordt gebrouwen, genaamd "jezwe”. Het wordt gemengd met water en suiker, en verwarmt het dan, zodat het niet kookt. 'Cezve” meerdere keren komt het dichterbij en beweegt zich weg van de vlam, wachtend, zodat er een lekkere "butterscotch" bovenop ontstaat. Een populaire manier om koffie te zetten, is door ook ‘Jezwe’ toe te voegen.” in heet zand. Zo dronk je hier altijd koffie. Dus vandaag, hoewel de menukaarten koffie aanbieden ,,in maritieme stijl” - met alcohol en koffie "melange” - met cacao, en koffie met room of "schwarzkaffe"”, niets is in concurrentie met de kleintjes, metalen smeltkroezen.