Geschiedenis van het wijnmaken

Zoals in alle landen, waarin wijnbouw wordt ontwikkeld op een brede rots, dus ook in Bulgarije begint in de vroege herfst een grote druivenoogstcampagne die niet alleen landarbeiders mobiliseert. Werkplekken haasten zich om te helpen, scholen, jeugdorganisaties. Druiven moeten efficiënt worden geoogst en snel worden gesorteerd, en er zijn er nogal wat van. Bulgaarse wijngaarden bezetten het gebied 4% al het bouwland,, wat ca.. 800 duizend. tonnen fruit. Min of meer 1/3 De druiven die hier worden geteeld, zijn bedoeld voor consumptie vers in binnen- en buitenland, anderen 2/ 3 neemt de wijnverwerkende industrie.
In Bulgarije wordt gezegd: „Kakwa e łozata, zo zijn de druiven” ("Wat een wijngaard, dergelijke druiven”), en omdat de bodem van dit land en de gunstige klimatologische omstandigheden de ontwikkeling van wijngaarden bevorderen, Het maken van wijn bloeit hier al eeuwen, en met elk voorbijgaand jaar worden er mooiere druivensoorten geboren.
Om echter de geschiedenis van het wijnmaken in dit land te leren kennen, we moeten verwijzen naar de legende, waarop staat, dat toen, na de schepping van de wereld, de goede God de mensen het land gaf, de laatste was de Bulgaar. Toen bleek het, dat God alles al had gescheiden - zelfs de steppen en de moerassen. Dit maakte de Bulgaar erg boos, die stopte met hard werken. Goede God, overweldigd door zijn wanhoop en geraakt door zijn ijver, bood hem toen een stukje paradijs aan - het land tussen de grote rivier, zee en bergen, die hij voor zichzelf in de wijngaarden heeft achtergelaten. 0 deze, dat de Bulgaren de paradijselijke wijngaarden niet hebben verkwist door de talrijke medailles die aan Bulgaarse wijnen en cognacs werden toegekend op de Internationale Wijncompetities.
Het land van dit land, vooral het gebied van voormalig Thracië, De Donauvlakte en de kust van de Zwarte Zee met veel zonneschijn en een mild microklimaat hebben lang de voorkeur gegeven aan de teelt van wijnstokken. Plinius noemt al de druivenoogst in deze streken, en de wijn uit Thracië kwam, zoals Homer wil, helemaal naar Troje, waar de belegerende Achaeërs het namen. De traditie van wijnbouw in deze landen gaat dus terug 4 duizend jaar voor Christus. Dit blijkt ook uit:. in. uniek, een onschatbare schat, genaamd "Panagyurian."”, van de naam van de stad, waarin, is gevonden. Opgegraven gaan w 1949 r. in landbouwwerk, natuurlijk volledig per ongeluk, zoals de meeste archeologische vondsten in dit land, waar getuigenissen van oude culturen letterlijk bij elke stap te vinden zijn.
Tegenwoordig hebben bezoekers van het Archeologisch Museum van Plovdiv daarom de mogelijkheid om een ​​reeks gouden schepen uit de 4e eeuw te bewonderen. p.n.e. en vormt een archeologische sensatie op wereldschaal. Amforen en negen bekers met een totaal gewicht 6169 geniet van een prachtige sculptuur en een verfijnde vorm. De interessante vorm van de wijnbekers spreekt boekdelen, Niet de oude bewoners van deze landen waardeerden 'goddelijk'” likeur. De kelken zijn gemaakt in de vorm van dieren of alleen hun kop, ni «. ze hebben een schotel, en er is een klein gaatje in de bodem van elk, dus als de feestvierders geen druppel kostbare nectar wilden missen, ze werden gedwongen snel te drinken, zonder de pan neer te zetten.
Ovidius dacht waarschijnlijk aan de schuld van deze delen bij het schrijven: "Wijn maakt het hart zacht”… De Romeinse dichter leerde dit land kennen,’ toen hij op bevel van Caesar in ballingschap ging naar Tomia Tom (Standvastigheid),
Het gebruik van wijn door de inwoners van dit land moest vrij snel omslaan in een gevaarlijk misbruik, sinds aan het begin van de 9e eeuw. de Bulgaarse Khan Krum nam zijn toevlucht tot zo'n drastische maatregel, zoals het bestellen van alle wijngaarden om gerooid te worden. De legende doet dat, dat de chan later zijn beslissing terugdraaide, maar misschien was het alleen de ongehoorzaamheid van de Bulgaren die de plantages van prachtige druiven redde. Er wordt gezegd dat het wijnverbod rellen veroorzaakte, in reactie waarop de khan een avondklok invoerde. Elke dag in de schemering werd de dreigende Iwo vrijgelaten op straat, die tot het ochtendgloren door de stad cirkelden. Op een ochtend werd Iwo dood aangetroffen met een gescheurde mond. Het was niet moeilijk om de dader te vinden., wie bekende, dat hij heel veel van zijn vriendin houdt en ondanks het gevaar de avondmaaltijden niet kan opgeven’ ontmoetingen met haar. Khan Krum, opgetogen over de moed en kracht van de jonge Bulgaar, wilde de vrouw ontmoeten, die er een heeft grootgebracht; mocarza. De doodsbange moeder pleitte schuldig: in tegenstelling tot het bevel bewaarde ze een wijnstok in de hoek van haar tuin. Tijdens de honger gaf ze haar zoon water met het sap van de geoogste druiven, en uit dankbaarheid voor zijn gezondheid en kracht noemde ze de jongen naar deze specifieke druivensoort - Mavrud. Dus dankzij het dappere Bulgarije werd het verbod op het verbouwen van druiven opgeheven, een „Mavrud” tegenwoordig is het een van de meest gewaardeerde Bulgaarse exportwijnen.
In de dagen van de opvolgers van Khan Krum nam wijn opnieuw zijn rechtmatige plaats in op de Bulgaarse tafels. Tijdens de Turkse gevangenschap (1393-1878) wijngaarden en het maken van wijn werden niet gesteund door de autoriteiten in overeenstemming met de verboden van de Koran, het gebruik van alcohol verbieden. Al in de tweede helft van de 19e eeuw bezetten druivenplantages echter een groot deel van het bouwland. Helaas, de eerste phylloxera-epidemie (vignet) veroorzaakte een scherpe terugval in de wijnbereiding, die begon in het jaar 1883 en duurde enkele tientallen jaren. Alleen de import van nieuwe en resistente soorten, meestal Amerikaans, en het vervangen van traditionele variëteiten door hen, redde de situatie. In de naoorlogse periode is de teelt van tafelsoorten vooral ontwikkeld in verband met de behoeften van het buitenlandse toerisme.