GASTEN WELKOM ALTIJD

Tijdens ons verblijf in Bulgarije hebben we de gelegenheid gehad om er meer dan eens achter te komen, dat het delen van de geneugten van de tafel met gasten enorm gewaardeerd wordt en dat de sacramentele formule, die de nieuwkomers begroet "Good come - zapowjadajte”, het is geen lege zin. Als begroeting zet de gastvrouw water met jam op tafel, dan verschijnt alles ter ere van de gasten, wat het huis op dit moment heeft. En hoewel de omgeving meestal erg modern is, deze feesten verschillen immers niet veel in menu en sfeer van het avondeten, waartoe de oude Haji Genezo ons uitnodigt in de eerder genoemde roman “Bulgaren van weleer”: ​…zure kippensoep verscheen op tafel, zuurkool met varkensvet, geroosterde kip, gebakken eieren met schapenkaas, zure melk, cake en wijn. De gezondheid van grootvader Liben en zijn vrouw was dronken, was dronken voor de haji Genesis en zijn gezin, en dan voor de gasten, voor de paarden, voor ossen en voor hennen, en tot nu toe dronken, totdat opa Liben zo dronk, dat hij er zelf uitzag als een natte kip”.