FOLKLORE IN GASTRONOMIE

"In de herfst, toen karavanen vanuit heel Dobruja vertrokken naar de jachthaven in Balchik en de Batov-watermolen, ze konden Antimov en de Sarandovica-herberg niet vermijden. Toen begonnen de gelukkige dagen rond te dwalen. Buiten kon je de ontkoppelde karren zien, en terwijl de paarden dommelden onder de dekens, doedelzakken gespeeld in de herberg, er klonk geschreeuw, en van tijd tot tijd begon de vloer te trillen, alsof ze zou kunnen instorten onder de junacka ryczenica. Zoals een man naar binnen liep, hij kon een blauwe waas van sigarettenrook van vloer tot plafond zien stijgen, en onder hen wieldoppen, omgekeerde schapenvachtjassen en snor, zon en wind gebruinde gezichten. Iedereen praatte luid en - hoewel ze dat ook waren, wat ze zaten - meestal staal, rechtgetrokken, met een beker wijn in één hand, met een zweep in de andere, alsof ze klaar waren om uit te gaan”.

We maken kennis met zo'n herberg door Jordan Jowkow - lofrede van de Dobrogeïsche folklore, oude Bulgaarse traditie en de schoonheid van lokale vrouwen, m. in. Albeny, van de naam waaraan het kuuroord aan de Zwarte Zee zijn naam ontleent. En hoewel er zoveel jaren zijn verstreken sinds de tijd, toen de helden van zijn verhalen zichzelf hielpen rakija te maken in een herberg langs de weg en, geamuseerd, samen gingen dansen, deze beelden zijn vandaag de dag niet vreemd voor ons. In elke landelijke herberg en het kleinste restaurant met een inscriptie ,,skara-bira ” (rasp-bier) we zullen nog steeds de sfeer van vroeger terugvinden. Dezelfde nummers zullen sterke mannenstemmen trekken, en dat zal ook gebeuren, staand, met een glas wijn in de hand, in de rook verzadigd met de geur van knoflook en gegrild vlees, ze zullen - net als ze vertrekken - eindeloze gesprekken voeren. Deze sfeer is ook terug te vinden in panden die bewust zijn vormgegeven in landelijke interieurs, die levend uit oude openluchtmusea leek te zijn verplaatst. In deze lage en donkere kamers is er echter niets van de slaperige sfeer van een etnografisch monument. Misschien daarom, dat de folklore van Bulgarije nog steeds een levend fenomeen is, dat de huidige tijd er nauwelijks van kan worden gescheiden, zelfs de modernste - grote stad; een verblijf in een regionaal etablissement wordt altijd gecombineerd met een ontspannen verblijf, plezier vol vreugde.

Bulgaarse schrijvers, perfect ontwikkeld) gastronomie zit vol met originele ideeën. Dankzij hen kun je plezier beleven in de oude molen, en in de vouw, bij Hajduk vreugdevuren en in herdershutten. Een verblijf in zo'n openluchtmuseum kent zijn eigen bijzondere ritueel, wat min of meer herhaald wordt in al zulke tabernakels.

De eerste voorwaarde, wat afhangt van plezier hebben, is de dagelijkse drukte vergeten, volledige ontspanning, zin, die tijd is gestopt. Dit is wat Bulgaren doen als ze hier met hun gezin urenlang feesten houden, vrienden, en zelfs - ondanks het vaak late uur - met de kinderen, wat sowieso niemand shockeert. Vaak zie je de tafel die wordt bezet door een gezin van drie generaties.

Een verblijf op zo'n plek moet natuurlijk beginnen met de wijn die geserveerd wordt in kommen van klei en wat bijgerechten, bijv.. 'Sla uit de winkel” of dun gesneden 'bogen”. Vervolgens het hoofdgerecht "kurban-czorba"” of gegrild vlees, waaraan wordt geserveerd "vrijdag” - Wit, ronde, nog warm broodje, die ze met haar vingers scheurt, en tijdens het eten dipt hij in "czubricy"” ik mirudii”. Een folkband die voornamelijk bestaat uit een viool, fluit en accordeon begint vreemd, oosterse en fascinerende melodie "hora”. De solist van de groep gaat dansen en sleept serveersters in klederdracht met zich mee, en deze - gasten; tussen de tafels kronkelt een kleurrijke processie. En dus hier elke dag, laat in de nacht…