Uitvoerproduct - rijp fruit

Uitvoerproduct - rijp fruit

Terwijl de inleiding wijn noemde als een element van 'cultuurgoederen', een stimulerend middel of voedselingrediënt, alsof het een afgewerkt natuurlijk product is, dit is waar ik mijn aandacht op vestigde in de laatste zin, die wijn moet allereerst worden gemaakt met behulp van de krachten van de natuur. Wijn is het gefermenteerde sap van de overeenkomstige vrucht. Dit is vooral belangrijk, omdat eigenlijk alles, wat groeit, je kunt elk sap en elk sap persen – met een kleine behandeling – kan worden gefermenteerd. We beperken ons alleen tot druiven- en vruchtensappen, om nog een paar "exotische" opties te noemen om wijn te maken, zelfs als er gezworen aanhangers zijn van paddenstoelen of kruisbloemige wijn.

Er zijn maar weinig fruitsoorten die geschikt zijn om goede en gezonde wijn van te maken. Ik bedoel daarmee, dat de kwaliteit van de wijn afhangt van harmonieus uitgebalanceerde suikerverhoudingen, zuur en extract, van soepele wijnbereiding en veroudering en van (familielid) resistentie van wijn tegen ziekten. Dit wordt later besproken, omdat elke fruitsoort anders reageert op het fermentatieproces en heel andere resultaten oplevert. Daarom willen we hier niet met groentesappen te maken hebben – van tomaten tot wortelen – omdat ze als sappen worden aanbevolen, maar niet als een fout.

Tien, die een eigen tuin heeft of fruit oogst, zal het wild zijn, of nobele soorten appelbomen langs oude landweggetjes, deze zal het zeker verzamelen, wat de natuur in overvloed geeft: basissoorten appels en peren en verschillende soorten bessen.

Meestal is er geen probleem met het gebruik van de jaarlijkse geschenken van de natuur. Als er genoeg fruit is, het is duidelijk, dat u ze kunt bewaren, pasteuriseren, marineren of drogen, maar ze kunnen ook worden verwerkt tot sap en wijn. Wie heeft honderd kilo appels of ander fruit verzameld?, zal niet verbazen, of de soort het meest geschikt is om wijn van te maken, maar zal proberen er zo goed mogelijk gebruik van te maken. Wie kent uw tuin en zijn gewassen, weet hij uit ervaring, welke grondstoffen en hoe te gebruiken. Bij het bereiden van marmelades en gelei letten ze hier vooral op, fruit maken, waaruit ze zijn gemaakt, ze hadden het vermogen om zichzelf te geleren. Voor wijnen en sappen worden echter dergelijke soorten fruit en bessen geselecteerd, die geen gelerende ingrediënten bevatten (zo ja, dit kan worden verholpen door het gebruik van chemicaliën).

Set van fruit

Een belangrijke stap bij de bereiding van sappen en wijnen is het oogsten van volledig rijp fruit. De juiste datum kan het beste worden bepaald door de tuinman zelf, op basis van zijn eigen ervaring. De vruchtrijping is afhankelijk van de onderstam die wordt gebruikt voor het enten van de plant, over het klimaat in een bepaalde regio, over het weer in de adolescentie, op de ligging van de tuin en tenslotte op de grondsoort. Het is onmogelijk om precies te meten, hoe groot is de invloed van individuele factoren. Op basis van observatie van bomen en struiken verklaar ik ook elk jaar op een ander tijdstip: "De tijd is gekomen".

Daarom kan ik op dit moment geen algemeen toepasbare oogstkalender maken en zou ik de kwestie van de oogstdatum niet tot de rang van een probleem willen verheffen.. Een ervaren boer kent een aantal vuistregels, vasthouden aan.

• Bloedingen zijn het eerste teken van volwassenheid – vallende vruchten, die steeds dichter op de grond rond de boom staan. Schoppen zijn fruit dat besmet is met ongedierte, die eerder volwassen worden 'door noodzaak'.

• Of de steel moeiteloos kan worden afgebroken bij het plukken van het fruit van de boom, het betekent, dat de vrucht de volle rijpheid heeft bereikt.

• Als na het snijden van het fruit, bijvoorbeeld appels, het zal eruit komen, dat de pitten al bruin zijn geworden, begin met het voorbereiden van de apparatuur voor het maken van sap.

Dit zijn slechts richtlijnen voor de fruitteelt aan bomen, ze zijn niet van toepassing op bessen.

Verschillende fruitsoorten kunnen een verschillende mate van rijpheid bereiken. Over de rijpheid van steenfruit (Hongaars, mirabelki en anderen) je kan praten, wanneer ze geschikt zijn om te eten. Hierdoor kunt u hun mate van volwassenheid kennen, dat ze zacht worden, zoet, en de steen is gemakkelijk te scheiden van het vlees. Eenmaal rijp voor consumptie, eindigt het chemische proces van suikerproductie in de steenfruit. Terwijl pitvruchten (appels, peren en anderen), die bedoeld zijn voor de productie van sappen en wijnen, ze moeten volwassen worden tijdens het ouder worden. Het betekent, dat deze vruchten na de oogst blijven rijpen en suiker produceren, totdat ze hun volledige waarde bereiken. Als het fruit aan hun lot wordt overgelaten en de rijpingsperiode tijdens het rijpen achterwege blijft, zal "deegachtig" worden, terwijl je het suikergehalte verliest, zal kreuken en drogen of rotten.

Elk fruit dat te vroeg of te laat wordt geoogst, heeft weinig of geen zin. Deze is helemaal verkeerd, wie denkt, dat al het fruit geschikt is voor het maken van sappen en wijnen, want je kunt ze eindelijk zoeten. Smaakpapillen registreren kwaliteitsverschillen veel eerder bij het consumeren van sappen en wijnen dan bij het eten van gelei en jam. "Van onrijpe en overrijpe exemplaren, je kunt geen goede wijn maken van bedorven en zieke druiven ". – Dit oude wijngezegde kan met succes worden toegepast op sappen en wijnen gemaakt van ander fruit.

Maar de perfecte smaak van de drank hangt niet alleen af ​​van de goede kwaliteit van het fruit. De kwaliteit van de grondstof is ook vatbaar voor smaakverlies, make-over (bewolking – kleur verandering) en vatbaarheid voor ziekte. Daarom mag alleen volledig rijp fruit worden gebruikt om sappen en wijnen te bereiden (rijp voor consumptie of gerijpt tijdens het rijpen).

Onrijpe vruchten hebben niet de juiste smaak en bevatten te weinig suiker, en te veel zuur en geleermiddelen, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk is om de wijn later te klaren.

Onvoldoende suiker en overtollig zuur kunnen alleen worden gecompenseerd door chemicaliën (toegevoegde suiker, het verminderen van het zuurgehalte), een zwakke geur, die later het "boeket" van de wijn vormt, het wordt daardoor nog zwakker. De volledige rijpheid van de druiven, bessen of ander fruit hebben een bijzondere waarde en kunnen niet op kunstmatige wijze worden vervangen, zij het door het gebruik van chemicaliën, of enkele kippertrucs.