Druiven – wijn

Druiven – na wino

De klassieke vrucht van de wijnbereiding begint in augustus te rijpen, en de oogst gaat door – afhankelijk van de variëteit, vintage en teeltplaatsen – van september tot november. Deze gegevens zijn niet nauwkeurig en moeilijk vast te stellen, zelfs ervaren wijnmakers kunnen geen algemeen geldende data noemen. Zeker in het geval van druiven moet je wachten, zodat kwantiteit hand in hand gaat met kwaliteit, dat wil zeggen, met uitgebalanceerde verhoudingen tussen suiker, zuur en aroma. Tijdens het rijpingsproces van de druiven is de invloed schadelijk, maar ook de kwaliteitsbevorderende schimmelbacteriën, de vrucht verliest veel vocht, daarom is de oogst kleiner. Naarmate het suikergehalte toeneemt, neemt het zuurgehalte af. Het is buitengewoon moeilijk om het juiste moment te vinden om te oogsten. In grote wijnbouwgebieden is het oogsttijdstip officieel vastgesteld en kan deze richtlijn gevolgd worden. Tien, die wijnstokken tegen de muur van zijn huis laat groeien of een wijngaard bezit, dat is niet zijn broodwinning, wacht misschien nog een paar dagen, zolang het weer droog en warm is, en de druiven rotten niet. Fruit, en daarom, wijn van hen gemaakt, aankomen in aroma, als ze wat langer worden blootgesteld aan de zachte stralen van de herfstzon.

Dit geldt vooral voor de eigenaren van wijnstokken, groeien buiten grote gecultiveerde gebieden. Hoe kouder het klimaat, hoe meer beschut de plaats zou moeten zijn, waarin de struiken groeien, en hoe langer het duurt om de vrucht te oogsten, om ze een langer rijpingsproces te bieden.

Laat me hier een kleine uitweiding maken. Het is voor mij onmogelijk om zo prozaïsch over de druivenoogst te schrijven, alsof het advies is, bij het privé snoeien van heggen. Vroeger (en toch niet zo lang geleden) de oogst was een evenement, waarrond het leven van het hele dorp draaide. Het bestaan ​​van elke inwoner hing immers af van het goede resultaat van de oogst. Maar in tegenstelling tot de oogst en het rooien van aardappelen, was de oogst een soort uitstel aan het einde van het landelijke jaar en werd bijna als een volksfeest gevierd.. Goethe beschrijft ze met deze woorden:

“Er was bijna geen dag op het juiste moment, om te [vader] tam [voor de tuin] keek niet, een mijn, hem vergezellen, we gebruikten beide eerste vruchten van de lente, zoals afgelopen herfst. We leerden ook tuinieren, en de mooiste daarvan was de druivenoogst. In feite staat het buiten twijfel, die van wijn houden naar de omgeving, waarin het groeit en waarin ze het drinken, geeft een meer ongedwongen karakter, dus roepen deze momenten van druivenoogst vrolijkheid op. Vreugde en zijn luide symptomen overspoelen de gebieden. Overdag klinken er van alle kanten geschreeuw en geweerschoten, en hier en daar kondigen raketten 's nachts aan, dat de duisternis de vrolijkheid niet eens bedwong, dat ja, mensen proberen het zo lang mogelijk te slepen. De daaropvolgende behandelingen rond het persen van de wijn en het fermenteren in de kelders gaven ons en thuis een prettige bezigheid, zodat we het niet opmerkten, hoe de winter kwam ".

(Jan Wolfgang Goethe: "Van mijn leven. Waarheid en fantazya ". Vertaling door Ludwik Jenike)

Al enkele weken voor de daadwerkelijke druivenoogst werden de kelders en persstations voorbereid op de ontvangst van de oogst. Houten vaten werden naast de dorpsbron of bij de pompen op de erven van individuele boerderijen geplaatst en nog steeds gevuld met stromend water., zodat het hout opzwelt. Elk vat moest erg krap zijn, zodat er geen druppel kostbare vloeistof verloren gaat.

Er klonken hamers in de straten, het waren kuipers die beschadigde vaten en vaten repareerden. De duigen moesten worden vervangen en de hoepels moesten aan elkaar worden vastgemaakt waarmee de ronde zijden van de lopen werden vastgemaakt. Alle ijzeren onderdelen van de pers, Druivenmolens en laders zijn geverfd met een speciale vernis, dat noch fruit, noch het sap was in contact met het metaal.

Op de eerste dag van de oogst gingen karren vol met ronde of ovale kuipen op het geluid van bellen naar de wijngaarden., waaromheen verzamelaars en verzamelaars zaten of stonden. Elk van hen had een emmer of mand en een mes of schaar bij zich. Mannen en robuuste jongeren droegen containers die zes tot zeven emmers fruit op hun rug konden bevatten. Bij aankomst bij de wijngaard kreeg elk een rij wijnstokken toegewezen, van waaruit met enthousiasme, stap voor stap, was aan het oogsten. Ze praatten en zongen, de eigenaar van de wijngaard zong zelf regelmatig liedjes, en niet alleen daarom, dat hij gaf om een ​​goed humeur op het werk, maar veel meer hiervoor, dat hij de oude regel herkende: wie zingt, deze eet geen druiven!