Pitvrucht

Pitvrucht

Fruit, die, al was het maar vanwege hun overvloed, geschikt zijn voor wijn, naast druiven zijn er vooral appels en peren.

Geleden, die kunnen kiezen uit verschillende appelsoorten of die graag een paar bomen in de tuin willen hebben met appels die geschikt zijn voor most, de volgende soorten kunnen worden aanbevolen: boskop, grochówka, Antonówka, Reneta, glogierówka. Over het algemeen zijn de latere rassen beter geschikt om wijn te maken dan de vroege rassen, bederfelijke zomerappels. Latere variëteiten hebben meer harmonieuze verhoudingen van suikergehalte, zuren en extract.

Voordat het sap wordt geperst, moeten de appels extra worden gerijpt. Hiervoor worden ze een tijdje in een terp in een droge ruimte geplaatst, zweten", en vervat in volwassen, van de appelboom veranderde het zetmeel in suiker. Dit verbetert de kwaliteit van de latere wijn.

• Gooi voortdurend ziek fruit weg en snijd rotte gebieden uit. Als er zoveel bloeden is, dat ze enkele weken veroudering niet zouden overleven, ze moeten afzonderlijk worden geperst en onmiddellijk worden geweigerd of op wijn worden gezet. Nadat de hoofdoogst is voltooid, kan de verse jonge wijn worden gemengd met wijn die is verkregen uit latere variëteiten.

• Appels en peren mogen niet overrijp zijn, omdat ze aan kwaliteit verliezen. De volgende perenrassen zijn bijzonder geschikt voor de bereiding van most: bergamotka, oranje, sapieżanka en ulęgałka.

• De kweepeer moet ook na de oogst gerijpt worden. Kweepeerfruit kan worden gebruikt om een ​​uitstekende dessertwijn te maken. Ze kunnen ook worden toegevoegd (hoogstens 20 %) voor de tannine-arme most van appels en peren.

• Pitvruchten worden vaak pas laat in de herfst geoogst, als er al nachtvorst optreedt. Bevroren fruit moet onmiddellijk na het ontdooien worden verwerkt. Ze zijn niet geschikt voor opslag.