Traditionele święconka

Traditionele święconka

Voordat de opstandingsdag komt, traditioneel, in Poolse katholieke huizen, wordt Święconka vanaf de ochtend op paaszaterdag klaargemaakt.. Ook op de dag voorafgaand aan de grootste feestdag voor christenen, elk gezin gaat naar de kerk om het voedsel te zegenen, om gegeten te worden tijdens het paasontbijt aan de gemeenschappelijke tafel. Deze gerechten zijn niet alleen van smaak, maar ook de spirituele dimensie die eraan wordt gegeven dankzij de symboliek van elk element van de paasmand. De gewoonte om gerechten te zegenen op Paaszaterdag is wijdverbreid in bijna heel Polen.

Pasen święconka kan worden gevarieerd, maar het kan zeker niet ontbreken aan elementen zoals een lam (van het deeg, glazuur of chocolade), eieren, brood, boter, vlees en vleeswaren, zout, azijn, mierikswortel. Alle voedingsmiddelen hebben een verborgen betekenis. Paaseieren worden meestal gekleurd bereid, geschilderd of geverfd geschreven - afgezien van de ludieke waarden hebben ze een veel grotere spirituele betekenis - ze symboliseren een nieuw leven, die na de opstanding moet worden vernieuwd. Het lam zelf wordt sinds het begin van het christendom behandeld als een symbool van Jezus Christus zelf, die onschuldig aan het kruis ter dood werd veroordeeld, maar na drie dagen overwon hij haar door weer op te staan. Brood heeft ook een vergelijkbare betekenis, wat kan worden gezien als 'dagelijks brood', maar ook om het Pascha of het brood van de Heer of de Eucharistie te symboliseren. zout, We nemen mierikswortel en azijn mee naar de kerk, om ons tegen corruptie te beschermen, d.w.z.. opdat we niet bezwijken voor de verleidingen van de zonde. Het gezouten vlees is een symbool van overvloed of vervangt het 'levende lam', die wordt opgeofferd. Al deze elementen zijn in een rieten mand geplaatst en ingewikkeld versierd.

Pasen święconka moet zorgvuldig worden versierd, elegant maar leuk tegelijk, de opstanding is tenslotte een vreugdevolle vakantie. Daarom sloeg het aan, dat we verschillende soorten versieringen in de mand stoppen, zoals pluche kippen, konijntjes, kleurrijke paaseieren, linten, servetten (bij voorkeur wit, maar ze kunnen in kleurrijke paas-thema's zijn) en we versieren met takken van buxus of mirte, narcissen, forsythia. Meestal sturen we kinderen met de mand, omdat zij degenen zijn die het meest genieten van de kleurrijke paasvakantie.