Wijn bewaren??

Wijn bewaren??

Zonder aarzelen zal de leek de wijn in een vrij grote groep voedingsproducten invoeren, handig en lekker, zij het verstoken van een aureool van originaliteit. Op zijn beurt betekent elke proeverij voor een liefhebber van druivendranken een onvergetelijke reis naar het land, waarvan de grenzen worden gemarkeerd door opeenvolgende bordeauxrood, rieslings of merlots. Geen van hen kan echter zonder kennis van zelfs de basisregels voor hun opslag.

In het begin is het de moeite waard om de mythes te ontkrachten dat wijn een product van "speciale zorg" is. Ja, het kan grillig zijn als een kind voor een snoepwinkel, maar de regels voor het behoud ervan zijn geenszins geheime kennis. Onwetendheid hiervan kan je echter maken, dat we in plaats van goddelijke ambrozijn in het glas azijn zullen vinden die moeilijk te slikken is. Het zal niet alleen pijnlijk zijn voor onze smaakpapillen, maar ook voor portemonnees, als de aankoop van wijn gepaard ging met aanzienlijke kosten. En juist zulke drankjes moeten zorgvuldig worden bewaard. Laten we niet vergeten, dat slechts enkelen van hen het vermogen hebben om hun aroma- en smaakpalet in de loop van de tijd te verrijken en te ontwikkelen. De meeste wijnen in onze winkels moeten - in overeenstemming met de bedoelingen van hun makers - zo snel mogelijk gedronken worden, een conventionele stelling, alsof het in waarde groeide met de leeftijd, is niet helemaal waar. Alleen deze wijn, die de inhoud van onze portemonnee ernstig heeft uitgeput, goede opslag waard.

Eerste - temperatuur.

De grootste vriend, en tegelijkertijd is temperatuur de vijand van elke nobele wijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft het helemaal geen arctische omstandigheden nodig. Goed, in zijn vorige incarnatie was het zeker geen Eskimo. Het bereik tussen 8°C en 18°C ​​lijkt veilig voor het behoud van smaak en aroma, en de ideale temperatuur is 12°C. Wanneer we erin slagen om de wijn op dit niveau van een stabiele temperatuur te voorzien, het kan gemakkelijk meerdere jaren rijpen. Interessant, bij veel wijnliefhebbers is het in de mode om een ​​fles goede vintage wijn te bewaren, waarin hun afstammeling werd geboren, totdat het kind meerderjarig wordt. Zo'n wijn - na achttien jaar geopend - smaakt bijzonder. Het kan ook een geweldig cadeau zijn voor onze nakomelingen die de wereld van volwassenen betreden.
Maar wat gebeurt er met de wijn?, wanneer de temperatuur van de plaats, waarin het is opgeslagen, zal overschrijden, en veel, 20° C. Het moet hier worden vermeld, dat de lagere temperatuur de wijn minder schaadt van de twee kwaad dan de hogere temperatuur, en rode wijnen kunnen deze schommelingen beter weerstaan ​​dan witte wijnen. Welnu, stijgende temperatuur versnelt het rijpingsproces van de wijn. Er vinden dan een aantal chemische reacties plaats, die - op zijn zachtst gezegd - de smaak verarmen. Het is niet moeilijk te raden, wat gebeurt er dan met de wijn?, die een laag verouderingspotentieel heeft, dat wil zeggen, het is bedoeld om zo snel mogelijk gedronken te worden. De smaak wordt "vervaagd", zonder enige smaaknuances, en het gehemelte wordt voornamelijk aangevallen door opdringerige alcohol, onnatuurlijk benadrukte zuurgraad of bitterheid. Geen van deze ervaringen is bijzonder aangenaam.
Een te hoge temperatuur is ook een bedreiging voor de traditionele sluiting van een wijnfles, dat wil zeggen, een kurk, die in volume kan afbrokkelen of krimpen, wat zal resulteren in de wijn lekkage of oxidatie.
Temperatuurstabiliteit is bijzonder belangrijk. Haar plotselinge aarzeling, afwisselende aanvallen van warmte en koude, ze beroven de wijn onmiddellijk van al zijn sterke punten. Het is dus beter om onze huiskelder uit de buurt van de radiatoren te plaatsen, open haarden of boilers, zelfs op deze plaatsen beviel het onze ogen het meest.
Alle twijfelaars, die de invloed van temperatuur op de wijnkwaliteit bagatelliseren, Ik stel een klein experiment voor. Het is voldoende om twee flessen van dezelfde wijn op twee verschillende plaatsen te plaatsen - waar het ideale omstandigheden zal hebben, en op zijn plaats, waar het wordt blootgesteld aan veranderende of extreem hoge temperaturen. Welke zal beter smaken? Ik weet het antwoord al…

Tweede - vochtigheid.

Wanneer we zeker zijn, dat onze alcoholische dranken op de juiste temperatuur worden bewaard, we moeten nog steeds onthouden over vochtigheid, omdat temperatuur en vochtigheid op een passend niveau de noodzakelijke voorwaarden zijn voor het bewaren van wijn. Het absolute minimum is 50%, het ideaal is 70-75%. Wat gebeurt er, wanneer het niveau 75% zal worden overschreden? Het meest tastbare teken zijn de loslatende etiketten. Dit brengt echter de wijn zelf niet in gevaar. Dit is waar de problemen beginnen, wanneer de kurk wordt aangetast door schimmel door een onnatuurlijk hoge luchtvochtigheid. Kurkgebreken zijn een van de meest voorkomende wijngebreken. Muf doordringend in de drank, de bijna keldergeur schrikt effectief af van het proeven.
In het geval dat de luchtvochtigheid tot onder daalt 50% problemen beginnen ook, en in de grootste nood is er weer een kurk. Deze keer - zoals je kunt raden - krimpt de kurk, en wijn oxideert bij overmatig contact met lucht. Effect? Vlak, gebagatelliseerde smaak, en niets van het smaakplezier.

Ten derde - een plek voor wijn?.

De juiste plek vinden, waarin onze zorgvuldig verzamelde flessen geduldig wachten op opening, het is niet makkelijk. Het is immers niet genoeg om ze in de eerste rand van de kast te leggen. Een koelkast is ook geen goede oplossing, tenzij we de wijn direct gaan serveren en deze alleen nog maar zachtjes gekoeld hoeft te worden.
Wijnliefhebbers in de Verenigde Staten bouwen bijvoorbeeld heel vaak wijnkelders voor buiten, terwijl ze in Europa vaak in een eerder ontworpen kamer worden geplaatst, onder het maaiveld. In de praktijk zijn dit ideale omstandigheden voor het bewaren van edele dranken. Want wijn - hoewel geboren uit wijngaarden die baden in de zon - houdt niet van licht, liever een discrete schemering. Pas ook op voor de nabijheid van te intense geuren. Dus een garage vol auto-oliën en benzinebussen moet absoluut worden uitgesloten, omdat wijn het geweldige vermogen heeft om de omringende aroma's op te nemen.
Producenten van huishoudelijke apparaten kwamen wijnliefhebbers te hulp, die een breed scala aan professionele kasten bieden die speciaal zijn ontworpen voor de opslag van wijn. Het is misschien geen goedkope oplossing, maar zeker effectief. Ze garanderen niet alleen de juiste temperatuur en vochtigheid (worden volledig automatisch aangestuurd), effectieve filters tegen het binnendringen van geuren van buitenaf, maar ook zeer effectief. Zo kunnen we voor onze bezoekende gasten niet alleen bogen op een rijke collectie verfijnde drankjes, maar ook een origineel interieurontwerp.