Sinaasappel likeur

Sinaasappel likeur

Vroeger werd aangenomen, die sinaasappellikeur bevordert de spijsvertering. Tegenwoordig wordt het gebruikt als ingrediënt in cocktails zoals margarita, blanke dame of kosmopolitisch.

Voordat we het op het volgende feest aan gasten geven, laten we eens kijken hoe sinaasappellikeur wordt gemaakt.

Sinaasappellikeur wordt vaak genoemd Drievoudige sec. Triple betekent dat het drie keer is gedestilleerd, hoewel het voornamelijk is gemaakt van bittere sinaasappels, het smaakt erg zoet.

Triple sec is uitgevonden in 1834 jaar bij de Franse distilleerderij Liqueeurs Combier, het is gemaakt van een mengsel van zoetzure sinaasappelschillen – de laatste zijn geïmporteerd uit Haïti. Eerst worden in de zon gedroogde huiden doorweekt 12 uren in koud water. De albedo wordt vervolgens verwijderd met een roterend mes – de witte onderkant van de sinaasappelschil, over om de likeur een bittere smaak te geven.

Een schil zonder albedo wordt schil genoemd. Bij de productie van de bittere schillikeur wordt veel meer gebruikt dan de zoete – de exacte verhouding is echter een goed bewaard geheim.

De volgende stap is maceratie, schil wordt gedoopt 5 dagen in suikerbietenalcohol, dit maakt de nagelriemen zacht, terwijl de alcohol een oranje tint krijgt.

Aan het einde van de maceratie worden de alcoholdragende schillen in een koperen vat met een lange hals geplaatst, riep een alambiek. Zodra de alcohol en schil binnen zijn, de alambiek is gesloten. Het kookgerei wordt verwarmd met hete stoom, waardoor de alcohol kookt. De alcohol verdampt en gaat via de lange hals naar de condensor, daar verandert het na afkoeling in een vloeistof met een meer geconcentreerde smaak, de hele destillatiecyclus duurt ongeveer een half uur.

De aldus verkregen drank heeft een zoetige smaak en sterkte van 86 Doen 88 procent alcohol. De eerste batch distillaat, de kop genaamd, is wit, het dankt zijn kleur aan sinaasappelolie, die zich aan de top verzamelden, na het schenken is de geest klaar voor een nieuwe distillatie. Deze vindt de dag erna plaats, en nog twee dagen later. In totaal zal de distillatie drie keer de hele cyclus doorlopen.

Het eindproduct genaamd het hart heeft een alcoholgehalte variërend van 81 Doen 83 procent. Nu wordt de geest in een roestvrijstalen kuip gegoten. Het suikerwater wordt verwarmd in een ander vat. De aldus verkregen siroop wordt aan de alcohol toegevoegd en gedurende ten minste een uur verwarmd.

De siroop geeft de likeur een zoetere smaak en helpt het alcoholgehalte te verlagen tot 40 procent. Er worden regelmatig likeurmonsters naar het laboratorium gestuurd, tijdens de kwaliteitscontrole wordt het alcoholpeil gemeten.

Het is botteltijd, de eerste machine spoelt en desinfecteert de binnenkant van glazen flessen met isopropylalcohol. Bij het volgende station worden de flessen gevuld, deze hebben 750 ml, maar de likeur gaat ook in flessen met een andere inhoud.

Een andere machine plaatst metalen kappen op de nek, en sluit vervolgens de flessen goed af. De laatste machine brengt de voor- en achteretiketten aan.

Hoewel de oranje triple sec-likeur kleurloos is, de smaak verraadt onmiddellijk zijn fruitige oorsprong, dus nu we weten hoe het is gemaakt, laten we ons een beetje inschenken. Zegen u!!!