Waarom huil je over de ui?

Waarom huil je over de ui?

Je snijdt graag uien voor het avondeten, wanneer BAM! Je ogen knijpen, en tranen lopen over je wangen. Misschien is het branden zo sterk, dat je een stap terug moet doen! Waarom is ui soms zo'n onaangename groente?? Goed, het komt eigenlijk neer op een fascinerende biochemie. Voordat het in je keuken was, de ui produceerde met plezier voedsel van de zon en nam mineralen op uit de grond. Het blijkt, dat uien bijzonder goed zijn in het opnemen van zwavel, die het in veel aminozuren gebruikt. Als je de ui snijdt, je opent cel voor cel, het vrijgeven van hun vloeibare inhoud. Eerder gescheiden enzymen ontmoeten zwavelrijke aminozuren en vormen onstabiele sulfeenzuren, die vervolgens verandert in een chemische stof die bekend staat als syn-propaantial-S-oxide. Deze verraderlijke chemische stof is vluchtig, wat betekent, dat het gemakkelijk verdampt en een branderig gevoel veroorzaakt, wanneer het opkomt van de snijplank en in contact komt met de oogbollen. Je dierbare ogen proberen te beschermen tegen beschadiging, de hersenen laten snel een traan los, om het irriterende middel weg te spoelen. Je blijft achter met rode ogen en betraande wangen in het midden van de keuken, duidelijk slachtoffer van een soort (verbazingwekkend) botanische oorlog.

Dus wat kan er worden gedaan, om al dit uienchemie-drama te verminderen? Enkele soorten uien, vooral zoete uien, ze zijn minder zwavelzuur dan andere en daarom minder vatbaar voor tranende ogen. U kunt de ui ook invriezen of koelen, voordat je het snijdt; dit vertraagt ​​de enzymen die verantwoordelijk zijn voor een reeks ongelukkige chemische gebeurtenissen. Andere trucs – zoals het aansteken van een lucifer, brood eten terwijl u aan het hakken bent of ademt met uw mond – ze zijn veel minder effectief (als ze überhaupt zijn), maar wanhoop is de moeder van de uitvinding (of zoiets), waarheid? Probeer ze uit, als je moet.